La New York, o echipa negociatori reprezentand Statele Unite, Uniunea Europeana si Rusia - asa-numita troica - va gadui vineri primele negocieri fata in fata intre delegatiile Belgradului si Pristinei.

Emisarii doresc "idei noi" de la cele doua tabere, in vederea ajungerii la un acord de compromis asupra statutului provinciei Kosovo, aflata din 1999 sub administratie ONU.

Negociatorii urmeaza sa il informeze pe Secretarul General ONU asupra rezultatelor obtinute la finalul actualei perioade de patru luni de convorbiri, adica in luna decembrie.

Pana acum, negocierile nu s-au purtat punand cele doua parti fata in fata, iar la finalul rundelor respective mediatorii SUA, UE si ai Rusiei au spus ca din ambele parti au venit propuneri constructive.

Dar, asa cum sugereaza schimburile dure de replici purtate prin intermediul presei, mai e mult pana sa se ajunga la vreun compromis.

'Inacceptabil'

Inaintea discutiilor de azi, presedintele Serbiei, Boris Tadici, a avertizat Adunarea Generala a ONU ca in cazul in care Kosovo isi declara unilateral independenta, nu se poate prevedea care vor fi consecintele.

Presedintele Serbiei a reafirmat clar pozitia tarii sale, ca un Kosovo independent este de neacceptat.

El a avertizat ca daca exista o recunoastere unilaterala a eventualei independente, se va crea un precedent de care vor profita miscarile separatiste din intreaga lume.

In cele doua intalniri de negocieri indirecte care au avut loc pana acum, se relateaza ca Belgradul si-ar fi imbunatatit oferta de autonomie extinsa pentru Kosovo, spunand ca singurul lucru pe care nu il poate negocia este suveranitatea Serbiei asupra provinciei.

Reactia albanezilor din Kosovo a fost insa clara. Ei au spus ca prin uciderea si tentativa de purificare etnica a albanezilor in timpul conflictului din anii 90 au fost spulberate orice fel de sanse ca Serbia si Kosovo sa existe impreuna in acelasi stat.

Albanezii propun in schimb un tratat de prietenie si cooperare intre Kosovo si Serbia, ca state suverane, inclusiv un organism care sa indrume cele doua parti catre scopul lor comun de a adera la NATO si Uniunea Europeana.

Dupa cum relateaza corespondentii BBC, in conditiile in care ambele parti se mentin ferm pe pozitiile lor, probabil ca negocierile de la New York nu vor duce, in aceasta faza, la un progres decisiv.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.