Serbia a avertizat ONU in legatura cu "consecintele imprevizibile" ce ar putea destabiliza lumea, daca provincia Kosovo declara independenta unilateral anul acesta, informeaza NewsIn.

Presedintele sarb Boris Tadici a cerut Adunarii nationale a ONU sa evite un precedent periculos, solicitare facuta cu cateva ore inainte ca ministrii de externe american, rus, britanic, francez, german si italian sa se intalneasca la ONU pentru discutii pe tema Kosovo.

Potrivit lui Tadici, liderii albanezilor din Kosovo au amenintat ca vor declara independenta la 11 decembrie, daca negocierile esueaza. "Dupa o declarare unilaterala a independentei Kosovo, ordinea internationala nu va mai fi aceeasi", a avertizat premierul sarb, cu precizarea ca miscarile separatiste din toate zonele lumii vor profita de acest precedent.

Tadici a reafirmat pozitia Belgradului potrivit careia independenta Kosovo este inacceptabila si a spus ca Serbia este dispusa sa ofere o ampla autonomie conform normelor europene, oferta pe care insa, kosovarii o resping.

Reprezentantii sarbi si kosovari se intalnesc vineri pentru primele discutii fata in fata de cand s-a reluat procesul de negocieri si trebuie ca pana la 10 decembrie sa se ajunga la un compromis.
Vuk Jeremici, ministrul sarb de externe, a declarat in acelasi timp, ca prin recunoastrea independentei Kosovo, va fi reiterata situatia razboiului din Balcani de la inceputul anilor '90.

"Sper sincer ca zilele de atunci s-au incheiat in termeni de scara a conflictului, de atrocitati. Nu putem insa exclude instabilitatea, ce va fi extrem de dificil de tinut in frau", a explicat ministrul Jeremici.

Ministrul britanic de externe, David Miliband, a declarat in acelasi timp ca, propunerea de independenta sub supraveghere pentru Kosovo ramane baza solutiei. Oficiali americani au spus ca se asteapta ca Statele Unite si marea majoritate a statelor din UE sa recunoasca o declaratie de independenta a Kosovo, daca negocierile esueaza, informeaza NewsIn.

Ministrul francez de externe, Bernard Kouchner, este ingrijorat din cauza divergentelor de opinie in privinta provinciei si a declarat ca provincia Kosovo este o problema a Europei. "Nu este o problema a Rusiei, nici a Americii si noi - UE - vom fi cei care vor trebui sa decida, pentru ca noi ne vom confrunta cu probleme la sfarsitul anului", a explicat Kouchner


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.