Dezvaluiri recente arata ca Saddam Hussein ar fi fost dispus sa-si negocieze exilul pentru suma de un miliard de dolari

Cu mai putin de o luna inaintea invaziei Irakului, fostul dictator de la Bagdad ar fi transmis o oferta secreta Washingtonului. Potrivit acesteia, Saddam ar fi fost dispus sa paraseasca tara, cu conditia sa i se permita sa ia cu el un miliard de dolari si informatii legate de armele de distrugere in masa. Purtatorul de cuvant al Casei Albe nu a dorit sa comenteze dezvaluirea.

Surprinzatoarea informa­tie a fost publicata de cotidianul spaniol "El Pais" si preluata de mai multe ziare europene si americane, inclusiv influentul "Washington Post". Este vorba de un fragment din stenograma convorbirii intre George W. Bush si premierul spaniol de la acea vreme, Jose Maria Aznar, desfasurata la 22 februarie 2003, la ranchul din Texas al presedintelui american.

Era cu putin timp inaintea declansarii razboiului, iar Casa Alba se pregatea sa mai introduca o noua rezolutie la ONU impotriva lui Saddam Hussein. Stenograma scoate in evidenta nerabdarea lui Bush de a porni razboiul si nemultumirea sa fata de indecizia Natiunilor Unite de a se ralia pozitiei SUA. "E ca picatura chinezeasca (...). Trebuie sa-i punem capat", ii spune presedintele Bush interlocutorului sau. si adauga "Vom fi la Bagdad pana la sfarsitul lui martie", cu sau fara acordul ONU.

Desi sustinator al pozitiei SUA in privinta Irakului, Jose Maria Aznar adopta un ton mult mai moderat. Fostul oficial spaniol ii cere lui Bush sa mai aiba "putina rabdare" cu razboiul care ar "putea fi totusi evitat".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.