Zi agitata la ONU, unde la tribuna Adunarii generale a organizatiei mondiale au urcat, printre altii, presedintele Statelor Unite, George Bush, liderul iranian Mahmoud Ahmadinejad si seful statului francez, Nicolas Sarkozy.

Primul a evitat sa vorbeasca direct despre "chestiunile cele mai nevralgice" ale agendei internationale - Irak si Iran. S-a referit la alte probleme delicate. in nota obisnuita, Ahmadinejad a criticat tot. Sarkozy a abordat insa din plin temele majore, ca omul caruia i s-ar fi incredintat o anumite misiune, potrivit comentariilor presei franceze. El si-a mentinut pozitia de fermitate fata de regimul de la Teheran si a chemat comunitatea internationala la actiune, "pentru ca maine s-ar putea dovedi prea tarziu". "Chem toate statele sa se reuneasca pentru a fonda o noua ordine mondiala a secolului XXI", a lansat locatarul de la Palatul Elysee in fata asistentei.

Slabiciune

Dupa cum nota Le Figaro, Sarkozy a pronuntat un discurs orientat spre marile provocari mondiale. Trecand rapid in revista crizele internationale ale momentului, precum Birmania, presedintele francez a evocat Iran, confirmand pozitia de fermitate a Parisului. "Nu va fi pace in lume, daca Franta va da dovada de slabiciune in fata proliferarii armelor nucleare". "Iranul are dreptul la energie nucleara" civila, a estimat seful statului. Dar, a adaugat el, "lasand Iranul sa se doteze cu arme nucleare, riscam sa punem in pericol nu doar o regiune, ci intreaga lume". in opinia lui Sarkozy, criza iraniana nu va fi rezolvata decat daca "fermitatea si daca vor merge mana in mana". Referindu-se la alte amenintari care planeaza asupra omenirii, el a indicat in special "incalzirea globala", alaturi de "socul civilizatiilor". Sarkozy nu a ezitat sa faca apel la constiinta tuturor celor care au o responsabilitate in conducerea afacerilor mondiale, "pentru ca daca nu o vom face, tarile sarace se vor revolta, intr-o buna zi".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.