Presedintele american George W. Bush a declarat, ieri, ca regimul lui Fidel Castro, "un dictator crud", se apropie de final, ceea ce a facut delegatia cubaneza de la Adunarea generala a ONU, sa paraseasca indignata sala.

"In Cuba, domnia dictatorului crud se apropie de final", a declarat Bush, fara sa-l numeasca pe Fidel Castro, dar referindu-se clar la starea proasta de sanatate a acestuia.

"Poporul cubanez este pregatit pentru libertate si, in timp ce tara intra in perioada de tranzitie, ONU trebuie sa insiste pe libertatea de expresie, de reuniune si pe organizarea unor alegeri libere si deschise tuturor", a explicat Bush, dupa cum informeaza NewsIn.

Declratia lui Bush a produs consternare in randul reprezentantilor cubanezi. Delegatia cubaneza condusa de ministrul de externe Felipe Perez Roque a parasit, prin urmare, sala de conferinte. "Bush este un criminal care nu are autoritatea morala sau credibilitatea pentru a judeca vreo tara. Cuba condamna si respinge fiecare dintre termenii acestui discurs scandalos", a declarat ministrul cubanez de externe.

Potrivit guvernului cubanez, Bush este vinovat ca "a autoritzat torturarea porizonierilor de la Guantanamo" si denunta existenta unor inchisori secrete in strainatate.

Un oficial american a raspuns acestor acuzatii sarcastic: "Am condus sectia noastra din Havana si, cu riscul de a personaliza lucrurile, cubanezii stiu sa dea lovituri, dar nu stiu sa le incaseze". "Nu am spus nimic insultator", a subliniat in acelasi timp oficialul.

Casa Alba se pregateste astfel pentru o eventuala schimbare a politicii in Cuba, dar a respins ideea de a-i intinde mana lui Raul Castro - presedinte interimar - care, in opinia americanilor, prelungeste dictatura lui Fidel Castro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.