Presedintele francez Nicolas Sarkozy s-a aflat, ieri, in centrul scenei internationale, cu un discurs programat in deschiderea Adunarii Generale a ONU.
Consiliul de Securitate al ONU a adoptat ieri o rezolutie depusa de Franta, care aproba desfasurarea unei forte mixte ONU-UE in estul Ciadului si nordul Republicii Centrafricane, afectat de conflictul din Darfur. Romania a primit o solicitare din partea Frantei sa contribuie la aceasta forta care va avea 4.000 de militari. Ministrul apararii Teodor Melescanu ne-a declarat ca cererea este in examinare, o decizie urmand sa fie luata dupa reuniunea ministrilor apararii ai UE, programata pentru sfarsitul acestei saptamani. Romania ar putea avea mai mult o prezenta simbolica, intrucat celelalte misiuni internationale au epuizat resursele.

Rezerva de circa 350 de militri aprobata de CSAT pentru actiuni externe in 2008 este pastrata pentru eventualitatea unei misiuni comune in Kosovo. Printre celelalte tari care au fost solicitate se numara Suedia, Polonia, Belgia, Spania, Austria si Grecia. Misiunea este destinata sa favorizeze reintoarcerea refugiatilor si persoanelor stramutate, sa „contribuie la protejarea populatiilor civile in pericol“. Potrivit ONU, circa 200.000 de persoane si-au pierdut viata in Darfur (vestul Sudanului), incepand din 2003, cand a izbucnit conflictul sangeros dintre rebelii locali si fortele militare ale Guvernului sudanez. Mai multe capitale europene si-au exprimat indoielile cu privire la modalitatile de realizare a operatiunii considerate un evident sprijin militar acordat regimurilor din fostele colonii franceze din Africa, in lupta lor impotriva rebelilor locali.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.