NATO nu are trupe suficiente din cauza misiunilor Uniunii Europene si Natiunilor Unite

Solicitata la maximum in Afganistan si Kosovo, organizatia nord-atlantica se confrunta cu o lipsa acuta de efective militare. Oficialii NATO sustin ca statele membre prefera sa contribuie la misiunile UE si ONU, lasand Aliantei tot mai putini oameni.

Problema s-a inrautatit in ultima vreme, deoarece atat NATO, cat si UE doresc mentinerea unor efective militare de reactie rapida. Forta de interventie rapida a NATO (NRF) ar trebui sa fie alcatuita din 25.000 de soldati la care se adauga cele 19 grupari ale Uniunii Europene - fiecare cu cate 1.500 de militari - care pot fi trimise rapid in orice zona de conflict de pe glob. Cu toate acestea, majoritatea statelor europene sunt membre ale ambelor organizatii si pun la dispozitie aceiasi militari pentru misiunile acestora.

"Avem un NRF care nu este atat de puternic pe cat ne-am fi dorit", a declarat purtatorul de cuvant al NATO, James Appathurai, intrebat de ce aceasta forta a Aliantei, operationala din noiembrie anul trecut, nu a fost niciodata intr-o misiune. "Soldatii aflati in misiuni sub egida UE nu vor fi disponibili pentru NATO si viceversa. Iar intr-o situatie de criza, pana la urma cui apartin de fapt acesti soldati?", a mai precizat oficialul NATO, subliniind ca, in cele din urma, Uniunea Europeana va avea de suferit.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.