Statele Unite au dat de inteles ca Siria si alte state arabe vor fi invitate la conferinta privind Orientul Mijlociu care va avea loc in luna noiembrie.

Ministrul american de externe Condoleezza Rice a precizat insa ca vor fi invitate numai tari care sustin o solutie pasnica in Orientul Mijlociu, prin existenta alaturi a doua state - israelian si palestinian.

Doamna Rice a spus ca Washingtonul ramane ingrijorat de comportamentul Damascului, dar anuntul privind invitarea Siriei pare a semnala o schimbare in politica americana.

Declaratiile ministrului american de externe au fost facute la New York, dupa o intrunire a asa-numitului cuartet pentru Orientul Mijlociu, care mai cuprinde Uniunea europeana, Rusia si Natiunile Unite.

Doamna Rice a spus ca este natural ca la conferinta din luna noiembrie sa fie invitati toti membrii comitetului Ligii Arabe care se ocupa de initiativa araba privind Orientul Mijlociu.

Asadar, Siria ar urma asadar sa fie invitata si ea, dar doamna Rice a tinut sa precizeze ca invitatia are loc cu premiza ca participantii sprijina intr-adevar solutia coexistentei pasnice a doua state - israelian si palestinian, asa cum pare a sugera initiativa araba.

in acelasi timp, ministrul american de externe a spus ca Washingtonul este in continuare ingrijorat in ce priveste comportamentul Siriei.

„Suntem evident foarte ingrijorati de orice activitati periculoase intr-o regiune si asa foarte periculoasa."

"Si noi am vorbit in repetate randuri despre necesitatea ca regimul sirian sa isi schimbe comportamentul, care, sincer vorbind, este foarte daunator regiunii”, a spus doamna Rice.

Cu alte cuvinte, dupa cum considera analistul BBC Roger Hardy, americanii le spun sirienilor "Puteti veni la conferinta de pace, dar sa nu credeti ca ne-am schimbat opinia despre ce faceti voi".

De fapt, in administratia Bush sunt unii care considera in continuare ca este o greseala sa se discute cu Siria, dar Condoleezza Rice nu se numara printre ei.

Pragmatismul a avuut castig de cauza in acest caz. Statele Arabe si palestinienii au dorit ca Siria sa fie invitata, iar ministrul american de externe s-a conformat dorintei lor, desi fara prea mult entuziasm.

Siria, care este din punct de vedere tehnic inca in stare de razboi cu Israelul, e considerata de Washington o influenta destabilizanta in regiune - ca tara care sprijina islamistii din gruparile Hamas si Hezbollah, care permite militantilor sa treaca din teritoriul sau in Irak, pentru a se alatura insurgentilor de acolo, si care e banuita de americani ca ar fabrica arme de distrugere in masa.

Pe de alta parte, conducerea de la Damasc va privi decizia invitarii Siriei ca recunoasterea unui lucru pe care ea l-a afirmat tot timpul si anume ca fara Siria nu se poate ajunge la pace in Orientul Mijlociu.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.