Organizatia Natiunilor Unite si Banca Mondiala au lansat o initiativa care urmareste recuperarea si returnarea banilor furati de liderii regimurilor corupte si care apoi au fost trimisi in conturi din strainatate.

Initiativa isi propune sa imbunatateasca cooperarea dintre tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare si sa trimita banii celor care sunt proprietarii lor de drept.

Prima tara care si-a anuntat disponibilitatea de a partcipa la aceasta actiune este tocmai Elvetia, cunoscuta pentru bancile foarte secretoase si pentru o atitudine toleranta fata de banii proveniti din surse indoielnice.

Bancile elvetiene au oferit un adapost comod pentru aproape 500 de milioane de dolari furati de fostul dictator din Filipine, Ferdinand Marcos.

Dupa ce tara a revenit la democratie a fost nevoie de 18 ani pana ce banii s-au reintors in tara.

Fostul lider nigerian, Sani Abacha, a apelat la bancile elvetiene cu cei 700 de milioane de dolari ai lui.

Noua initiativa a Natiunilor Unite si a Bancii Mondiale doreste sa faca mai usoara tarilor in curs de dezvoltare recuperarea banilor de care, in cele mai multe cazuri, au mare nevoie.

Un reprezentant al ministerului elvetian de externe a anuntat ca banii proveniti din furt sau coruptie nu vor mai avea acces in Elvetia si ca in realitate imaginea bancilor elvetiene, de protejare a banilor negri, este in cea mai mare parte una falsa.

Reprezentantii Bancii Mondiale spun ca implicarea Elvetiei in aceasta initiativa de depistare a banilor proveniti din acte ilegale este un avertisment serios dat tuturor liderilor corupti din toata lumea, ca nu vor mai putea scapa de lege, oriunde si-ar pune banii.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.