Guvernul Olandei a decis ca nu va organiza un referendum pentru aprobarea noului tratat de reforma a Uniunii Europene.

Electoratul olandez a respins acum doi ani precursorul acestui tratat, proiectul constitutional al Uniunii.

Cabinetul a spus ca de data aceasta nu e nevoie de un referendum, deoarece pentru noul tratat nu e nevoie decat de aprobarea parlamentului.

Rezultatul referendumului organizat atunci, dupa ce si francezii respinsera documentul, a declansat criza politica pe care Uniunea Europeana incearca sa o rezolve acum prin renuntarea la Tratatul Constitutional si promovarea unui alt document - care sa reglementeze totusi functionarea blocului comunitar.

Existau semnale ca daca ar fi fost organizat un referendum, Olanda ar respinge si noul document menit sa inlocuiasca Tratatul constitutional.

In plus, organizarea votului in Olanda i-ar incuraja pe alegatorii britanici sa ceara la randul lor un referendum - ceea ce ar spori sansele ca nici noul document, in ciuda tuturor compromisurilor acceptate cu greu de unele state membre, sa nu poata fi adoptat.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.