La trei luni dupa catastrofa, bilantul arata ca majoritatea victimelor sint femei

Bilantul victimelor provocate de tsunami nu a fost inca incheiat oficial nici pina astazi, cind se implinesc trei luni de la catastrofa care a lovit Asia de sud. Probabil, nici nu se va putea stabili vreodata o cifra exacta a celor ucisi de valurile seismice iscate de uriasul cutremur produs la 26 decembrie, in Oceanul Indian, in apropierea coastelor Indoneziei.

Doar insumarea cifrelor partiale sugereaza un bilant cutremurator de peste 300.000 de victime, carora li se adauga sute de mii de raniti si peste 1,75 milioane de sinistrati. Cifrele oficiale inregistrate ieri urcau pina la 183.083 de morti si 129.838 de disparuti, acestia din urma fiind si ei, cel mai probabil, morti.

Cel mai greu incercata a fost Indonezia, unde bilantul furnizat de autoritati este de 127.420 de morti si 116.368 de disparuti, acestia din urma neputind fi declarati decedati mai devreme de un an de la data disparitiei lor. Poate la fel de grava este si situatia supravietuitorilor de aici, pe care groaza din momentul cataclismului, pierderea celor apropiati si imaginile miilor de cadavre i-au marcat pentru multa vreme. Si, mai ales, le-a strecurat in suflete o teama permanenta fata de furia oarba a naturii dezlantuite.

Teama care ii face sa tresara la cel mai mic semn de pericol. Asa s-a intimplat si ieri, in ajunul comemorarii a trei luni de la catastrofa, cind un cutremur cu magnitudinea 5,9 pe scara Richter a zgiltiit coastele insulei Sumatra, regiunea indoneziana cea mai afectata de tsunami. Seismul nu a provocat victime sau pagube materiale, dar practic toti locuitorii din Banda Aceh au iesit instantaneu din case, de teama ca acestea s-ar putea prabusi peste ei.

80% din victime au fost femei

In regiunile lovite de devastatoarele valuri antrenate de cutremurul produs la 26 decembrie, anul trecut, in Oceanul Indian, au murit de patru ori mai multe femei decit barbati, generind probleme sociale pe termen lung, arata un raport al organizatiei umanitare internationale Oxfam, care va fi dat publicitatii astazi. "Valurile seismice au dat o lovitura foarte dura barbatilor si femeilor din regiune. In anumite localitati, reiese acum ca pina la 80% din victime au fost femei", a declarat directorul executiv al Oxfam, Andrew Hewett, intr-un comunicat remis presei ieri.

Raportul estimeaza ca masivul dezechilibru are drept cauza faptul ca multi dintre barbati lucrau in interiorul regiunilor afectate, in clipa in care au aparut valurile, in timp ce femeile se aflau pe linga casele lor, aflate aproape de tarm. Oxfam subliniaza, de asemenea, ca barbatii au avut mai multe sanse de a se salva inotind si erau mai obisnuti cu urcatul in copaci. In localitatea Lam Isek, din provincia indoneziana Aceh, cea mai afectata de cataclism, numai 47 din cei 182 de supravietuitori sint femei.

Asezarea avea 964 de locuitori. Intr-un alt sat din Aceh, Asonangro, numarul supravietuitorilor de sex feminin este si mai mic: 30 din 190. In India, la Cuddalore, o localitate de coasta din sudul tarii, au murit 391 de femei si 146 barbati. Si in Sri Lanka, studiile realizate in taberele de refugiati au constatat "un serios dezechilibru" intre numarul de barbati si de femei ucise de valurile seismice.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.