Uniunea Europeana va acorda vize speciale pentru cinci tari din Balcani, ai caror cetateni vor putea astfel sa calatoreasca mai usor si mai ieftin prin unele tari din Occident.

De asemenea, cele cinci tari - Albania, Bosnia, Macedonia, Muntenegru si Serbia - s-au inteles cu Uniunea Europeana sa-i reprimeasca pe imigrantii ilegali care trec prin Balcani spre Uniunea Europeana.

Comisarul european Franco Frattini a spus ca acest acord ar putea sa se aplice incepand cu ianuarie 2008.

Locuitorii tarilor din Balcani s-au plans de multa vreme ca regulile stricte de obtinere a vizelor de acces in Uniunea Europeana i-ar fi condamnat sa traiasca in ceea ce au descris ca fiind un fel de ghetou situat chiar in mijlocul Europei.

Insa de la semnarea acordului cu Uniunea Europeana, unele categorii sociale din respectivele tari, precum studentii, oamenii de afaceri sau jurnalistii vor obtine mai usor vizele de acces.

Acestea vor costa 48 de dolari, de doua ori mai putin decat pretul lor standard.

Ministrii de interne din Albania, Bosnia, Macedonia, Muntenegru si Serbia au declarat ca intelegerea in privinta vizelor este un pas inainte spre o eventuala aderare la Uniunea Europeana.

Insa au trecut ani de zile pana s-a ajuns la aceasta intelegere.

Iar in conditiile unei opozitii ferme din partea unor tari ca Germania, s-ar putea sa treaca si mai mult timp pana cand cetatenii acestor tari ar obtine dreptul de a circula liber in Uniunea Europeana.

insa discutiile privind eliminarea vizelor ar putea sa inceapa in curand.

Totul depinde - dupa cum a declarat comisarul european Franco Frattini - de modul in care cele cinci tari vor controla situatia persoanelor care intra ilegal in Uniunea Europeana.

Franco Frattini a recomandat acestor state controale mai severe la granita, precum si introducerea sistemului bazat pe asa-numitele pasapoarte biometrice.

Astfel de pasapoarte contin date de identificare precum imaginea digitala a fetei sau amprentele degetelor.

De anul viitor, cetatenii celor cinci tari din Balcani vor putea sa calatoreasca mai usor in cele 15 state care alcatuiesc Spatiul Schengen.

Insa alte noua state ar putea sa se alature acordului.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.