In Ucraina urmeaza sa se construiasca o cupola uriasa din otel deasupra locului unde se afla reactorul nuclear de la Cernobal - locul unde s-a produs cel mai grav accident nuclear din istorie, in 1986.

Cupola, care va fi construita de o firma franceza, va inlocui sarcofagul din ciment in care a fost ingropat reactorul imediat dupa accident.

Presedintele Ucrainei, Victor Iuscenko, le-a declarat reporterilor: "e probabil prima data cand ne putem uita in ochii comunitatii nationale si internationale si putem spune ca s-a gasit oficial o solutie la ceea ce e numita de multa vreme problema Cernobalului."

Autoritatile ucrainiene spun ca dupa montarea cupolei de otel va putea incepe operatiunii de demontare a reactorului.

In urma cu 21 de ani, pe data de 26 aprilie 1986, la reactorul numarul 4 al centralei nucleare de la Cernobal au avut loc doua explozii.

Incendiul izbucnit a durat zece zile, iar in atmosfera au fost raspandite cantitati de 400 de ori mai mari decat cele inregistrate in urma bombardamentului atomic de la Hiroshima.

In urma accidentului au fost evacuate 135.000 de persoane, iar in urma lor a fost instituita o zona de interdictie de 4.000 kilometri patrati, cu un nivel de radioactivitate periculos.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.