Provincia sarba separatista Kosovo este dispusa sa propuna Serbiei un tratat care sa garanteze relatiile cordiale dupa ce Pristina va obtine independenta, a anuntat ieri, liderul etnicilor albanezi kosovari.

Actul va fi prezentat miercuri troicii internationale formate din reprezentanti ai Statelor Unite, Uniunii Europene si Rusiei, care mediaza negocierile privind statutul definitiv al provinciei, informeaza NewsIn.

"Tratatul va relaxa relatiile noastre si va contribui la crearea unor legaturi bune si prietenoase intre doua tari suverane", a declarat presedintele kosovar Fatmir Sejdiu intr-o conferinta de presa.

Kosovo este administrat de Natiunile Unite din 1999, cand bombardamentele NATO au alungat fortele sarbe, acuzate de atrocitati in timpul unui razboi de doi ani cu gherilele separatiste albaneze. Pana la 10.000 de civili, majoritatea albanezi, au fost ucisi si 800.000 au fost nevoiti sa se refugieze din Kosovo in timpul conflictului din 1998-1999.

Kosovo doreste independenta, dar Rusia a blocat o rezolutie ONU care ar fi acordat provinciei o independenta sub supravegherea Uniunii Europene. Rusia, care are drept de veto la Natiunile Unite si este in mod traditional un aliat al Serbiei, avertizeaza ca nu va sustine decat o solutie care sa aiba si acordul Belgradului. La randul sau, Serbia nu este dispusa sa acorde Kosovo decat o ampla autononie.

Treisprezece luni de negocieri lipsite de succes, mediate de trimisul ONU Martti Ahtisaari, au determinat Moscova sa ceara noi discutii, care au inceput in august, mediate de aceasta data de troica internationala.

Tarile occidentale doresc incheierea discutiilor la 10 decembrie, data unui nou raport catre Natiunile Unite. Liderii celor doua milioane de etnici albanezi din Kosovo spun ca isi vor declara independenta dupa acest termen chiar si fara acordul ONU si vor incerca sa obtina recunoasterea Statelor Unite si Uniunii Europene.

Uniunea Europeana nu are insa o pozitie unitara cand este vorba despre recunoasterea unui nou stat european in lipsa aprobarii Consiliului de Securitate al ONU.

"Nu intentionam sa fim duri, dar in cazul in care comunitatea internationala ezita sa ia o decizie, noi suntem pregatiti sa luam decizii", a declarat premierul kosovoar Agim Ceku.

Exista insa temeri ca provincia va fi cuprinsa de tulburari daca nu se ajunge la un acord clar pentru viitorul provinciei.

"Vrem sa discutam despre problemele de dupa independenta. Independenta este un lucru stabilit", a declarat Ceku.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.