Franta a provocat indignare in Iran si entuziasm in Israel, dupa ce, ministrul de externe francez, Bernard Kouchner a declarat ca „ar trebui sa ne pregatim de razboi impotriva Iranului”.

Agentia de presa iraniana Irna a acuzat, ieri, "extremismul" presedintelui francez Nicolas Sarkozy si pe ministrul de externe Bernard Kouchner, dupa ce acesta din urma a avertizat duminica in legatura cu riscurile unui razboi declansat de programul nuclear iranian.

Ministrul de externe francez, a declarat in cursul zilei de ieri, ca lumea "ar trebui sa se pregateasca pentru cea mai rea posibilitate", cea a unui "razboi" cu Iranul, fapt ce a creat indignare la Teheran.

"Noul presedinte de la Elysee doreste sa copieze Casa Alba", scrie Irna, agentia care este organismul oficial al Republicii islamice.

Irna ii acuza pe responsabilii francezi ca au devenit "traducatorii vointei Casei Albe", adoptand "un ton si mai dur, mai inflamat si mai ilogic decat cel al Washingtonului". "Acest european s-a pus in pielea americanilor si le imita declaratiile", noteaza agentia iraniana de presa, dupa cum informeaza cotidianul englez, The Times.

Israelul aproba insa, remarcile oficialior francezi, si argumenteaza ca acesta este un mesaj dur pe care lumea trebuie sa il transmita, si o atentionare asupra faptului ca sfidarea Teheranului asupra responsabilitatilor sale internationale, nu va fi tolerata, scrie The Times.

„Iranul va renunta la programul sau nuclear, abia in momentul in care va intelege ca tarile comunitatii internationale sunt serioase, unite si determinate in opzitia lor fata de armele nucleare ”, a declarat Mark Regev, purtatorul de cuvant al ministrului de externe israelian.

Aceste declaratii survin dupa ce, in cursul zilei de ieri, Statele Unite au afirmat ca, in cazul Iranului, prefera calea diplomatica, si pe cea a sanctiunilor, pentru a obtine respectarea rezolutiilor de catre Teheran, dar ca totusi, nu exclud optiunea militara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.