Imigrantii rusofoni au probleme de adaptare, unii sunt banuiti de activitati neonaziste, iar altii sunt acuzati ca vor sa domine viata politica israeliana.

Evreii proveniti din fosta URSS au inceput sa ridice statului Israel probleme cu care nu s-a mai confruntat pana acum. Recent, opt israelieni banuiti de activitati neonaziste au fost arestati la Petah Tikva, langa Tel Aviv.

Tinerii, cu varste cuprinse intre 16 si 21 de ani, proveneau din familii de emigranti din fostele state ale Uniunii Sovietice. Autoritatile israeliene au constatat ca nu au o lege prin care sa condamne activitatile neonaziste pe teritoriul statului.

Mai multi deputati au cerut in parlament sa fie modificata Legea intoarcerii, pentru a impiedica astfel de persoane sa beneficieze de ea. Pe de alta parte, prezenta in coalitia de guvernare si in Executiv a unui lider provenit din imigratia rusa a starnit valuri in Israel.

Actualmente, legea permite oricarei persoane considerate evreu sa imigreze in Israel cu familia, inclusiv cu stranepotii. Legislatia israeliana stipuleaza ca orice individ se poate prevala de radacinile evreiesti pentru a solicita cetatenie pana la a doua generatie.

Deputatul din partea Partidului Religios National, Zevulun Orlev, a cerut de mai mult timp un act normativ prin care sa se revoce cetatenia israeliana militantilor neonazisti si acestia sa fie expulzati. El mai doreste scoaterea din Legea intoarcerii a clauzei care autorizeaza stranepotii evreilor sa emigreze in Israel si sa obtina cetatenia chiar daca Halakha (legea religioasa) nu-i considera pe acestia evrei.

"Acceptarea stranepotilor face ca o a doua generatie de nonevrei sa vina in Israel. Aceste persoane nu sunt apropiate de spiritul iudaismului si slabesc caracteristicile evreiesti ale statului nostru" - sustine Orlev. Colette Avital, deputat din partea Partidului Muncii, se declara si ea in favoarea revocarii cetateniei in caz de activitati neonaziste, dar nu doreste modificarea criteriilor de naturalizare.

Colegul sau din Knesset, Yossi Beilin, parlamentar al partidului de stanga Meretz-Yahad, se opune schimbarii legii: "Israelul trebuie sa-si deschida portile tuturor acelora care sunt recunoscuti ca evrei de Halakha. Nu exista niciun motiv sa impiedicam copiii, nepotii si chiar stranepotii sa emigreze in Israel."

Propunerile de amendare a Legii intoarcerii au suscitat un val de contestatii in randul intregului spectru politic. Deputatul partidului centrist Kadima, Zeev Elkin, sustine ca este suficient sa se modifice politicile de incitare la imigratie a Agentiei Evreiesti, pentru a tine departe imigrantii "indezirabili", nonevrei sau putin atasati de iudaism.

In cazul locuitorilor din tarile fostului spatiu sovietic, aceasta lege a fost extinsa si pentru sotii care nu sunt evrei si pentru cei care au bunici evrei. Din punctul de vedere al credinciosilor, numai persoanele nascute din mama evreica sau convertiti de ultraortodocsi sunt considerati evrei.

Din aproape 1,2 milioane de imigranti din fosta URSS de la inceputul anilor 1990, peste 300.000 nu au fost evrei, potrivit datelor Ministerului israelian al Integrarii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.