Noua Democratie (ND), partidul de guvernamant de centru dreapta din Grecia, conduce la numaratoarea partiala a voturilor din alegerile parlamentare cu aproape 43% din voturi.

Un scor de peste 41,5% i-ar putea oferi majoritatea absoluta - 151 din 300 de mandate in noul parlament.

Principalul partid de opozitie, PASOK, socialist, are 38,5%.

Premierul Costas Karamanlis convocase alegeri anticipate cu sase luni inainte de termen pentru a obtine un mandat in vederea reformarii sistemului de pensii.

Dar la doar cateva zile de la convocarea scrutinului, in Grecia au izbucnit violente incendii de padure care au cauzat moartea a peste 60 de persoane si importante pagube materiale.

Popularitatea ND a fost afectata, sondajele aratand in mod constat ca nici ND, nici PASOK nu aveau sanse sa treaca de 40%.

Pana la urma, prosperitatea Greciei din ultimii trei ani si jumatate pare sa-si fi spus cuvantul.

In parlament va fi prezent pentru prima oara partidul ultranationalist LAOS (Alarma Populara Ortodoxa), condus de fostul deputat ND, Georgios Karatzaferis, exclus din partidul condus de Costas Karamanlis in 2000.

De asemenea, pragul electoral de 3% va fi trecut si de cele doua partide comuniste, KKE si SYRIZA.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.