„Biserica Ortodoxa Romana (BOR) exercita o influenta substantiala prin rolul sau dominant asupra majoritatii populatiei si politicienilor, si liderii sai participa aproape exclusiv la evenimentele oficiale“, se arata in Raportul Departamentului de Stat al SUA privind libertatea religioasa pe 2007
Acesta adauga ca, in special, multi lideri ortodocsi au aparitii publice alaturi de figuri politice proeminente, iar mesajele religioase contin adesea promisiuni sau obiective politice si sprijina anumite pozitii politice. Documentul sustine ca BOR a manifestat ostilitate fata de bisericile non-ortodoxe si a criticat actiunile de prozelitism ale protestantilor si altor grupuri religioase. Mai multe grupari religioase minoritare s-au plans ca autoritatile locale si preotii ortodocsi impiedica desfasurarea activitatilor religioase, chiar daca acestea sunt autorizate. „Putini politicieni sustin proiecte si masuri care ar putea irita Biserica Ortodoxa“, remarca raportul. „In general, oficialii locali tind sa fie toleranti fata de grupurile religioase, dar ei au fost supusi la presiuni sau intimidati de clerul ortodox“, continua raportul, care prezinta mai multe plangeri din partea Martorilor lui Iehova.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.