Guvernul de la Varsovia a anuntat ca va refuza sa semneze Carta Drepturilor Fundamentale, unul dintre cel mai importante documente ale viitorului Tratat european, intocmit pentru a inlocui Constitutia UE. Polonia se alatura astfel Marii Britanii, tara care a negociat o exceptie, la summitul european din iunie, pentru a evita principiile Cartei.

Oficialii de la Varsovia au precizat ca Polonia vrea sa introduca in textul viitorului tratat si clauza de la Ioannina, care prevede blocarea temporara a deciziilor UE in cazul in care exista o minoritate nemultumita. Alcatuita din 54 de articole, Carta Drepturilor Fundamentale a fost eliminata in iunie din proiectul tratatului constitutional, dar sefii de stat si de guvern din blocul comunitar au stabilit ca ea sa capete valoare juridica. Acest lucru inseamna ca toate statele trebuie sa o respecte, altminteri vor fi penalizate.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.