In timp ce provinciile italiene se pregatesc intens pentru alegerile regionale din 3 si 4 aprilie, iar premierul Silvio Berlusconi este tot mai ingropat in dosare legate de afacerile personale, senatorii de la Roma au aprobat modificarea constitutiei nationale. Interesant este ca, prin noile reglementari, prerogativele sefului guvernului vor fi sporite, la fel ca si competentele autoritatilor regionale, in numele federalismului, fapt ce risca sa aiba ca rezultat negativ o eventuala divizare a tarii. Insa votul s-a dovedit a fi suficient de confuz. Membrii opozitiei au parasit incinta parlamentul inaintea acordarii votului, in semn de protest fata de proiectul prezentat, pe care Gavino Angius, liderul grupului democratilor de stanga, l-a calificat drept "o pagina neagra in istoria Italiei".

Solicitata de reprezentantii Ligii Nordului, formatiunea populista si antieuropeana membra a coalitiei aflata la guvernare, reforma a fost aprobata in Camera Deputatilor in luna octombrie a anului trecut, 162 dintre senatorii ramasi in sala oferindu-si sufragiile pozitive mirecuri, in timp ce 14 s-au declarat impotriva. Liga Nordului amenintase anterior ca va parasi executivul in cazul in care noua lege nu va fi aprobata pana la Pasti.

Incantat de rezultatului votului din Senat, premierul Berlusconi a salutat imediat decizia parlamentarilor, in pofida faptului ca noul proiect aduce numeroase modificari legii fundamentale italiene. Prerogativele presedintelui tarii vor fi de acum reduse, sporind cele ale autoritatilor regionale si ale sefului executivului, iar functia de presedinte al consiliului de ministri se transforma in cea de premier.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.