Un proiect de lege care stipuleaza retragerea tuturor soldatilor bulgari din Irak pana la 31 decembrie va fi inaintat Parlamentului de la Sofia de catre guvern, a indicat ministrul Apararii al acestei tari. Guvernul urma sa aprobe ieri proiectul de lege, dupa ce presedintele Gheorghi Parvanov anuntase saptamana trecuta ca militari bulgari vor parasi negresit Irakul in cursul acestui an.

Aprobarea retragerii de catre Parlament se anunta a fi o simpla formalitate, in conditiile in care toate fortele politice au convenit asupra necesitatii acestei operatiuni, din pricina opozitiei publicului fata de prezenta in Irak si a numarului pierderilor, ajuns la opt morti. Un ultim contingent de 370 de soldati va inlocui in iunie actualul batalion de 462 de militari bulgari, aflati sub comandament polonez.

La Washington, anuntul Bulgariei nu a mirat pe nimeni. Un responsabil al Departamentului de Stat a declarat ca SUA au fost informate in prealabil de optiunea Bulgariei si ca orice modificare in desfasurarea trupelor bulgare "se va face in coordonare stransa cu autoritatile militare ale coalitiei". Responsabilul american a pus decizia Bulgariei pe seama unor considerente logistice si bugetare, aratand ca nu se pune problema ca Washingtonul sa-si retraga sprijinul politic pentru Sofia.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.