Comisia Europeana a anuntat ca are in vedere o regandire radicala a politicii privind imigratia, in asa fel incat sa poata fi acoperit deficitul de forta de munca, provocat de o populatie in curs de imbatranire.

Comisarul pentru justitie, Franco Frattini, a declarat la o conferinta avand ca tema imigratia si desfasurata in capitala Portugaliei, Lisabona, ca Europa are nevoie de o noua viziune, in care imigratia sa fie privita nu ca o amenintare, ci, atunci cand e bine gestionata, ca o sursa de prosperitate.Cuvintele lui Franco Frattini vin din constientizarea, intr-o masura tot mai mare, a faptului ca Uniunea Europeana risca sa aiba in urmatoarele doua decenii probleme grave cu forta de munca, daca nu va reusi sa atraga din strainatate un numar mai mare de lucratori calificati.

In timp ce in Statele Unite ajung in prezent 55 de procente din lucratorii calificati provenind din tarile in curs de dezvoltare, pentru Uniunea Europeana proportia e doar de cinci la suta.In cazul fortei de munca necalificate, lucrurile stau exact invers.Franco Frattini a spus ca Europa trebuie sa schimbe total raportul dintre aceste cifre si, in cursul unui astfel de proces, sa adopte o noua viziune.

Carte albastra a UE

Comisarul european a mai spus ca modul european traditional in care imigratia e privita ca o lume a "tristetii si pierderii" trebuie inlocuit cu o abordare in care imigratia nu e perceputa drept o amenintare, ci drept un castig si un fenomen inevitabil al lumii de azi.

Lucratorii migranti - a mai spus Franco Frattini - sunt o parte cruciala a strategiei Uniunii Europene in domeniul concurentei, dar potentialul lor nu va putea fi atins pe deplin daca nu li se ofera sansa de se integra in economia in care muncesc si in tara care ii gazduieste.

Ca prima masura practica, Comisia Europeana urmeaza sa propuna introducerea unei "carti albastre", care sa le permita lucratorilor migranti calificate sa faca cerere pentru permise de rezidenta cu durata de doi ani si cu posibilitatea prelungirii.

O alta masura s-ar putea concretiza in infiintarea, de catre Uniunea Europeana, a unui centru de informare in statul Mali, din vestul Africii.Prin acest centru, localnicii si-ar putea cauta locuri de munca in Franta si Spania.Constient totusi ca pentru statele membre chestiunea imigratiei si a locurilor de munca este extrem de delicata, Franco Frattini a subliniat ca desi doreste o noua abordare a imigrantilor calificati, fata de imigratia ilegala in Uniunea Europeana politica ar trebui sa fie cea de toleranta zero.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.