O noua criza politica a izbucnit in Estonia, ieri, asteptandu-se demisia guvernului premierului Juhan Parts ca urmare a votarii in Parlament a unei motiuni de cenzura contra ministrului justitiei, ce prezentase un plan controversat de lupta contra coruptiei.
Problema coruptiei in statele membre ale UE este extrem de serioasa si numai in cursul acestei saptamani presa relata diverse "afaceri" in mai multe tari membre.

Cehilor "le este rusine" pentru premierul lor si a fost declansata o actiune protestatara contra lui Stanislav Gross, care a dat explicatii neclare privind modul in care si-a cumparat o locuinta luxoasa in Praga, si despre activitatea economica a sotiei sale. Neclaritatile legate de originea averii sefului executivului si partidului social-democrat ceh au devenit motiv de criza in coalitia aflata la putere in Cehia. Se asteapta ca in acest week-end conducerea popularilor din coalitie sa ceara indepartarea din functie a lui Gross si, in cazul in care acesta refuza, s-ar putea solicita alegeri anticipate.

Parchetul grec a deschis in aceste zile urmarirea penala contra unui inalt magistrat pentru o serie de crime si delicte, in special de corupere a magistratilor si spalare de bani, parte a unei campanii de "asanare" a justitiei.
Iar la Paris s-a deschis un proces-fluviu privind coruptia in domeniul public, o afacere considerata emblematica pentru deriva finantarii partidelor politice in anii '90. Chiar din prima zi, luni, s-a evidentiat un vast sistem de coruptie in atribuirea ofertelor publice a liceelor din regiunea pariziana, subordonata varsarii de contributii din partea intreprinderilor catre formatiunile politice de dreapta si de stanga.

Specialistii UE precizeaza ca acest "fenomen socio-cultural", coruptia, constituie un rau care erodeaza bazele concurentei, produce nedreptati sociale, antreneaza pauperizarea si hraneste crima organizata. Germanul Peter Eigon arata ca flagelul coruptiei este considerat ca "normal" in mediile de afaceri din unele "mari state" ale Uniunii Europene, unde pervertesc viata economica. Modelele coruptiei au devenit din ce in ce mai complexe, bazandu-se pe retele de coniventa formate de elite atat in administratia publica, cat si in sectorul privat.

Aceste legaturi, stabilite intre oameni politici, inalti functionari si sefi de intreprinderi si, adesea, crima organizata, reprezinta baza pe care sunt ridicate pactele de coruptie ce permit reducerea costurilor tranzactiilor si erodeaza piata. Problema grava este ca pretul platit pentru coruptie se amplifica prin repetarea delictelor, in asa fel incat coruptia devine norma in sistem, iar cei ce nu respecta regulile nescrise ale acestui sistem sunt eliminati fara mila. Concret, coruptia si traficul de influenta costa in fiecare an "zeci de miliarde de euro" economiile UE.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.