Francezii ar putea anunta la summitul NATO de la Bucuresti intoarcerea in structura militara integrata, dupa 42 de ani de absenta.
Ministrul francez al Apararii, Herve Morin, a abordat problema intoarcerii Frantei in structura militara integrata a NATO, in cadrul unui discurs la Toulouse. Masura, care ar revizui decizia luata de generalul De Gaulle in 1966, s-ar inscrie in incercarile presedintiei Sarkozy de a se reapropia de SUA.

Desi contribuie cu 11% din bugetul NATO si cu numeroase trupe la actiunile comune, deoarece nu face parte din comandamentul militar integrat, Franta „nu se bucura de toate beneficiile, in ce priveste influenta si posturile de comanda“, a spus Morin. Decizia ar avea insa si urmari negative: „Ne putem teme ca vom deveni dependenti de NATO in ceea ce priveste apararea noastra. Inconvenientul il reprezinta, poate, slabirea pozitiei noastre internationale, care ar putea parea aliniata“, a adaugat ministrul. Franta ar urma sa ceara insa, in schimb, doua conditii majore: obtinerea de progrese substantiale in realizarea politicii comune de aparare a UE si un nou concept strategic al NATO.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.