Premierul nipon Shinzo Abe si-a anuntat demisia, in aceasta dimineata, intr-o conferinta de presa, la cateva saptamani de la o infrangere electorala zdrobitoare.

"Am decis sa demisionez din functia de premier", a declarat Shinzo Abe. In varsta de 52 de ani, el pleaca de asemenea de la conducerea partidului Liberal-Democrat (PLD), cel mai mare partid de dreapta nipon. Abe a declarat ca a cerut PLD sa isi aleaga cat mai repede posibil un nou presedinte.

Plecarea lui Abe devenise inevitabila, dupa o noua scadere a popularitatii sale, cand mai putin de 30% dintre japonezi aprobau activitatea politicianului, potrivit unui sondaj realizat la sfarsitul saptamanii trecute de cotidianul Yomiuri, informeaza NewsIn.

Abe beneficiase de o crestere a popularitatii dupa remanierea ministeriala de amploare din 27 august. Insa guvernul sau a fost rapid destabilizat de o serie de scandaluri financiare care au sters buna impresie lasata de schimbarea echipei guvernamentale.

Pe de alta parte, o sesiune extraordinara s-a deschis luni in Parlament, cu riscuri ridicate pentru dreapta aflata la putere. Miza dezbaterilor este prelungirea unei controversate misiuni navale de aprovizionare a fortelor internationale din Afganistan.

Opozitia de centru-stanga, care controleaza Senatul de la sfarsitul lunii iulie, se va opune prelungirii acestei misiuni. Opozitia din Japonia, anunta de asemenea si o motiune de cenzura care viza in mod direct inlaturarea lui Abe.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.