Pentru a mai renunta la intransigenta in negocierile privind statutul provinciei Kosovo, Uniunea Europeana flutura Serbiei perspectiva integrarii in UE.

Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a anuntat ca acordul de asociere, primul pas spre aderare, este gata, dar documentul va fi semnat cand guvernul sarb va demonstra ca a facut tot posibilul pentru capturarea lui Ratko Mladici.

"Pentru finalizarea procesului, Serbia trebuie sa coopereze deplin cu Tribunalul Penal International", a reamintit comisarul european in cursul unei conferinte de presa comune cu vicepremierul sarb Bozidar Djelici. "Cooperarea deplina cu TPI" este formula utilizata pentru a cere Belgradului sa depuna eforturi pentru capturarea persoanelor suspectate de crime de razboi, in principal a generalului Ratko Mladici. Autoritatile sarbe l-au asigurat pe oficialul european ca nu iau in calcul o actiune in forta pentru a transa statutul provinciei Kosovo.

"Am primit lamuriri si am fost asigurat din nou ca a fost o neintelegere si Serbia nu ia sub nicio forma in calcul vreo masura in forta sau o actiune militara", a spus Rehn. Djelic a subliniat la Bruxelles ca Serbia este dispusa la un compromis care sa nu aduca atingere integritatii teritoriale a tarii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.