Rosh Hashanah este celebrata de comunitatile evreiesti din toata lumea.

Anul nou evreiesc cade de aceasta data la 13-14 septembrie 2007. Anul 5768 (conform calendarului ebraic) va fi cu totul deosebit, deoarece Israelul sarbatoreste a 60-a aniversare a sa ca stat independent. Calendarul ebraic incepe cu sarbatoarea Rosh Hashanah, care celebreaza aniversarea de la crearea lumii.

Ca orice sarbatoare e­vre­iasca, Anul Nou va fi sarbatorit incepand din seara de 12 septembrie. Rosh Hashanah este considerata si Ziua Judecatii, deoarece in aceasta zi se hotaraste soarta fiecarui evreu pentru anul care urmeaza. Trecerea in Noul An Iudaic dureaza doua zile si consta in mai multe practici menite sa indrepte evreii catre o dare de seama pentru trecut si planuri de viitor, dar si pentru intoarcerea la Dumnezeu.

Conform traditiei, Anul Nou trebuie serbat intr-un spirit de optimism. De pe mese nu lipseste mierea, ca aliment pe care poporul ales l-a mancat in timpurile biblice. Traditia spune ca, pentru un an dulce, trebuie sa se manance mere si miere. Ziua Judecatii este cea mai importanta. Sunt interzise: bautura, machiajul, parfumul, folosirea mijloacelor de transport, nu se bea, nu se lucreaza... Cel mai important obicei este suflatul din sofar, al carui sunet a atras atentia evreilor de-a lungul istoriei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.