Conceput pentru ca SUA sa nu uite de Asia dupa Razboiul Rece, APEC pare acum un forum de monitorizare a cresterii influentei Chinei in regiunea Pacificului.

Summitul Cooperarii Economice Asia-Pacific (APEC) de la Sydney s-a terminat, duminica, cu prea putine decizii de importanta globala fata de importanta globala a unora dintre statele membre. in culise insa, capitale regionale, precum Canberra, au incercat sa impace, inca o data, explozia afacerilor cu Beijingul si scutul de securitate cerut Washingtonului.

Aflat in fata unor alegeri federale pe care sta sa le piarda, premierul australian, John Howard, spera ca organizarea perfecta a unei importante reuniunii APEC in orasul-fanion al continentului ii va spori statutul international si electoral in fata compatriotilor.

De aceeasi importanta s-au umplut si comandantii celor 5.000 de militari si politisti care au supravegheat orasul din aer, pe apa si de pe pamant - dupa ce l-au desfigurat printr-un zid de sarma ghimpata de cinci km, care a izolat pana si celebra Opera.

Localnicii s-au aratat capiati de masurile de securitate, evaluate intai drept excesiv de arogante, apoi si inutil de violente: dupa cheltuirea a 140 milioane dolari, un grup de opt celebri comedianti australieni au trecut prin barajele de securitate doar cu ajutorul unor masini cu geamuri fumurii, bonete canadiene si permise scoase la imprimanta; in timp ce cativa cetateni liberi au fost retinuti la sectii numai pentru a fi trecut neregulamentar prin zona scoasa din circuit de summitul APEC.

Doar hotelierii care au gazduit vreo 4.000 de oficiali si 1.000 de ziaristi s-au declarat multumiti de asocierea piaristica "21 de lideri, un mare oras".

Declaratiile aspirationale

Un alt fiasco s-a inregistrat la masa rotunda a celor 21 veniti de pe ambele tarmuri ale Pacificului. in privinta incetinirii incalzirii globale datorate poluarii cu gaze carbonice, marile poluatoare SUA si China s-au situat in aceeasi barca: sa se reduca, dar prin eficientizarea consumului de energie si impaduriri mai ample.

Urmatoarele asemenea declaratii - considerate de ecologisti doar simbolice - se vor mai face si la apropiata reuniune eco de la Washington, si la summitul eco al ONU asteptat de Bali in decembrie.
Responsabile pentru jumatate din comertul global, de la reuniunea statelor APEC s-a asteptat si anuntarea compromisului intre reducerea masivelor subventii agricole din SUA, UE si Japonia si scaderea tarifelor industriale restrictive practicate inca de economii emergente ca India, China sau Brazilia - desi sunt beneficiare ale comertului liber spre Vest.S-a obtinut doar o cerere de urgentare a deblocarii respectivei Runde Doha.

Summit cu pretentii

Atunci la ce mai e buna organizatia, daca rezultatele costisitoarelor sale reuniuni sunt doar simbolice? Raspunsul tine de fruntasii de moment ai statelor membre. Fostul premier australian Bob Hawke a avut, in 1989, ideea invitarii a 11 omologi la Hotelul Hyatt din Canberra, pentru un prim summit panpacific: dincolo de consolidarea cooperarii economice regionale, se tintea mentinerea unui inalt statut diplomatic pentru regiunea Asia-Pacific la Washington, de vreme ce Razboiul Rece se termina.

Alt premier al Australiei, Paul Keating, il convingea pe presedintele Bill Clinton sa gazduiasca summitul APEC din 1993 la Seattle - si sa puna fata in fata Japonia cu Coreea de Sud si China si a trata, in paralel, cu Indonezia.

La Seattle s-a reusit deblocarea rundei Uruguay de liberalizare a comertului mondial. in 1999, summitul din Noua Zeelanda a deschis drum Australiei spre interventia din Timorul de Est. Reuniunea de anul trecut din Vietnam a fost marcata de condamnarea testului nuclear al Coreei de Nord din ajun.

Gazda australiana a decis acum sa dedice costisitoarea reuniune forjarii unui consens regional, fie si declarativ, pentru viitorul pact post-Kyoto: APEC trebuie sa gaseasca moduri de a impaca protectia mediului cu prezervarea cresterii economice - numai ca statele dezvoltate si cele in curs de dezvoltare pun in prim-plan alt element.

Socializare la varf

Organizatia are acum 21 de state membre, 56% din economia globala, 40% din populatia lumii ori 48% din comertul international - sau cei mai mari poluatori si consumatori de energie mondiali, cele mai mari armate din Pacific, cel mai populat stat musulman.

Pentru o premiera a Noii Zeelande este una dintre putinele ocazii de a explica presedintilor SUA, Rusiei si Chinei opiniile, interesele si propunerile tarii sale, altminteri izolata. Australia a avut sansa detinerii "secretariatului" unei regiuni cu cele mai rapide cresteri economice, "singurele dictaturi comuniste de succes" si patru din cele opt puteri nucleare - adica probleme egalate doar de potential.

Mai concret, premierul Howard l-a putut intampina pe primul presedinte rus care a vizitat continentul cangurilor in ultimii 50 de ani - in cautare de uraniu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.