Un zid de beton va separa benzile israeliene de benzile palestiniene pe noul drum Ramallah-Bethleem.

Sosea cu benzi pentru israelieni si benzi pentru palestinieni. "Cisiordania ocupata este un furnicar de controale militare, obstacole metalice, grilaje, sosele, unele numai pentru colonii care traiesc in turnul lor de fildes", scrie "El Pais". Ele poate vor fi demontate intr-o zi. Israelul nu va renunta insa la niciun centimetru din aceste pamanturi. in zona, tocmai s-au incheiat lucrarile la o sosea, care va uni Ramallah de Bethleem, proprie unui regim de "apartheid", mai scrie ziarul spaniol.

Pe una din laturile soselei circula israelienii, pe cealalta, despartita de un zid de beton, merg palestinienii. Primii pot iesi la orice sat sau oras, ceilalti nu. Nici chiar la Orasul Sfant. Numarul populatiei palestiniene cres­te putin cate putin in raport cu populatia israeliana in Ierusalim.

Chiar daca unii lideri politici sau religiosi israelieni o preconizeaza, expulzarea lor nu este posibila. Dar un sfert de milion de palestinieni va ramane in interiorul zidului de beton. Nu vor ajunge la Ierusalim. Drumul construit va servi pentru ca palestinienii sa se poata deplasa de la nord la sud in Cisiordania, fara sa mai fie necesar sa traverseze cartierele israeliene. Iar Israelul il va folosi pentru a separa Ierusalimul de restul teritoriului ocupat si pentru a construi o centura in jurul Orasului Sfant.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.