Daca ar intreba cineva la Radio Erevan: „Se poate sa cheltuiesti suta la suta fondurile structurale oferite de UE, dar sa ai cea mai slaba crestere economica dintre toate cele 27 de state membre, plus o populatie majoritar nemultumita de nivelul sau de trai?”, raspunsul n-ar avea niciun iz de gluma.

„Urmati exemplul Portugaliei”, s-ar putea raspunde oricarei tari nou-intrate in UE, care spera naiv ca solutia de rezolvare a tuturor problemelor sale consta in a mulge Bruxelles-ul de cat mai multi bani. intr-adevar, portughezii au cheltuit scrupulos fondurile UE, cu experienta de secole in administrarea unor averi fabuloase din colonii, dar parca in zadar. tara are autostrazi comparabile cu cele ale Germaniei, insa o discrepanta crescanda intre bogati si saraci dupa model sud-american.
Online Advertising

De la aderarea din 1986, PIB-ul tarii a crescut cu numai 20 la suta. Iar in vreme ce salariile stagneaza de zece ani, ratele la banci au crescut, incat destui portughezi (altfel, inca foarte favorabili Uniunii) se declara mai saraci (in medie cu o cincime) in 2007 decat in 1997.

In doar 20 de ani, aderarea la UE a reluat la scara mica paradoxul prabusirii subite a celui mai longeviv imperiu colonial din Europa (destramat intre 1974 si 1975). intrebarea-cheie inca neelucidata de istorici este cum a fost posibil ca, dupa ce acest popor a adunat averi din toata lumea vreme de secole, sa fie, practic, atat de sarac, incat sa necesite miliarde de euro in fonduri structurale ca sa aduca apa curenta si electricitate chiar si in orasele mai rasarite, la 37 km de Lisabona?


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.