Generalul David Patraeus, comandantul fortei multinationale din Irak, va fi audiat astazi in Congresul american, asupra strategiei ce trebuie adoptata in razboiul din Irak.

Insotit de ambasadorul Statelor Unite in Irak, Ryan Crocker, generalul Petraeus este asteptat la ora locala 12.30 (18.30, ora Romaniei) in fata comisiilor reunite ale Fortelor amate si Afacerilor externe din Camera Reprezentantilor. Aceasta audiere suscita in Statele Unite un interes istoric, pe fondul unei opinii publice care dezaproba tot mai mult prezenta trupelor americane in Irak, informeaza NewsIn.

Generalul Patraeus trebuie sa prezinte un bilant al strategiei consolidarii efectivelor, aplicata odata cu trimiterea, in 2007, a 30.000 de soldati suplimentari. Patreus va raspunde intrebarilor multor democrati care cer retragerea trupelor din acest conflict in care au murit peste 3.700 de soldati americani si zeci de mii de irakieni, si care a inghitit miliarde de dolari.

La peste patru ani de la inceputul ofensivei americane, in martie 2003, si la opt luni de la suplimentarea contingentului american din Irak la 168.000, doua viziuni contradictorii despre situatia din aceasta tara se confrunta in Statele Unite.

Potrivit unor informatii aparute in presa, generalul Petraeus ar accepta retragerea a circa 4.000 de oameni la inceputul anului viitor, in primul rand pentru a mai detensiona situatia din Congres, unde democratii, dar si unii republicani cer insistent inceperea retragerii trupelor.

Intr-o scrisoare catre trupe difuzata vineri, generalul Petraeus a vorbit despre o "evolutie globala incurajatoare". Insa GAO, organism american independent insarcinat cu audituri comandate de Congres, si-a exprimat indoielile, saptamana trecuta, cu privire la realitatea scaderii violentelor din Irak.

Pe fondul campaniei pentru alegerile din 2008, si in fata unei opinii publice care cere inceperea retragerii din Irak, democratii isi vor relansa cel mai probabil ofensiva. Totusi, in lipsa unei majoritati destul de solide, deciziile le ia tot seful statului.

George W. Bush urmeaza sa anunte o decizie care va face mult zgomot in dezbaterea politica de la Washington, acaparata cu totul de subiectul Irak. Presedintele trebuie sa prezinte pana la 15 septembrie Congresului, un raport de evaluare a situatiei militare si politice din Irak si sa spuna ce ajustari sunt necesare. Dupa ce se va adresa Congresului, Bush se va adresa americanilor pentru a-si anunta decizia.

Presedintele ameriacn ar trebui sa anunte daca estimeaza ca intarirea efectivelor americane a creat intr-o tara aflata in prag de razboi civil, conditiile necesare pentru ca o parte dintre militari sa poata reveni acasa, sau daca efortul trebuie sa continue, o decizie care nu ar fi deloc pe placul americanilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.