Coalitia de la putere s-a dezintegrat luna trecuta in urma unor acuzatii de coruptie la adresa liderului unuia dintre partidele componente.Presedintele Poloniei, Lech Kaczynski, va decide noua data a alegerilor care trebuie organizate in termen de 45 de zile.Fratele geaman al presedintelui, premierul Jaroslaw Kaczynski, va candida impotriva Platformei Civice - din opozitie - care favorizeaza reforma economica.

Legaturi cu UE

Camera Inferioara a Parlamentului - care are 460 de locuri - a aprobat convocarea alegerilor anticipate cu o majoritate de 377 de voturi la 54, intrunind majoritatea necesara de doua treimi.Analistii spun ca alegerile vor fi - in fapt - un referendum la adresa realizarilor administratiei celor doi gemeni Kaczynski.

Coalitia lui Jaroslaw Kaczynski nu si-a mai putut continua activitatea dupa lansarea acuzatiilor de coruptie la adresa lui Andrzej Lepper, liderul Partidului Auto-Apararii, un partid al micilor agricultori.Sondajele de opinie indica faptul ca scrutinul va fi o cursa stransa intre partidul conservator Dreptate si Justitie si Platforma Civica. Aceasta din urma doreste legaturi mai stranse cu UE.Jaroslaw Kaczynski a sustinut alegerile anticipate sperand ca astfel va obtine o majoritate mai consistenta in Parlament.

Campania lui electorala se va baza pe faptul ca in timpul guvernarii sale economia a crescut substantial, iar somajul s-a redus.Opozitia va insista asupra relatiilor dificile ale gemenilor cu Uniunea Europeana si - in particular - cu Germania.