Daca majoritatea oficialilor UE accepta rolul SUA de lider global, peste jumatate din cetateni il considera „indezirabil"

Rolul de lider al SUA in politica mondiala este considerat "indezirabil" de 58% din cetatenii Europei, dar "dezirabil" de circa trei sferturi din inaltii oficiali ai UE, arata doua sondaje recente.

Romania se afla printre putinele tari europene unde peste jumatate din repondenti au fost de acord cu suprematia Americii.

Un sondaj realizat in iunie de "German Marshall Fund" (GMT) din SUA si de Compagnia di San Paolo, din Torino (Italia) arata ca 58% din europeni nu sunt de acord cu rolul de lider asumat de SUA in politica mondiala.

Un alt sondaj, in randurile elitelor europene, publicat recent de Universitatea Siena din Italia, arata ca circa trei sferturi din inaltii oficiali ai UE si din membrii Parlamentului European considera ca rolul de lider al SUA este "dezirabil".

"Diferenta dintre opinia elitelor europene si cea a publicului european este o potentiala problema", a declarat Pierangelo Isernia, director al proiectului de cercetare al Universitatii Siena. Dintre cele 12 tari europene care au participat la sondajul condus de GMT, numai Olanda, Romania si Marea Britanie au avut un procent majoritar de repondenti care au fost de acord cu suprematia SUA in politica globala.

In Germania, procentul celor care vad suprematia SUA drept "dezirabila" a scazut la 38%, fata de 68% in 2002. Sondajul mai arata ca 88% din europeni doresc ca UE sa isi asume mai multe responsabilitati in abordarea problemelor globale, insa cei chestionati si-au exprimat optiunea pentru ajutoare de dezvoltare, si nu pentru masuri militare.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.