Alianta va decide extinderea responsabilitatilor la summitul de la Bucuresti

Pe fondul disputelor energetice dintre UE si Rusia, Alianta Nord-Atlantica se arata din ce in ce mai interesata de protejarea infrastructurii energetice. O decizie in acest sens urmeaza sa fie luata la summitul NATO care va avea loc in aprilie anul viitor la Bucuresti.

Jaap de Hoop Scheffer, secretarul general al NATO, a explicat, intr-un discurs rostit la Londra, ca Alianta isi poate asuma un astfel de rol in cazul in care exista amenintari specifice la adresa securitatii energetice. A­firmatiile lui Scheffer au loc in contextul in care cele 26 de tari membre NATO au aprobat, deja, operatiuni in afara spatiului Aliantei, de genul celei care se desfasoara in prezent in Afganistan. Propunerea secretarului general al NATO ar insemna o extindere suplimentara a responsabilitatilor.

La ultimul summit, desfasurat la Riga in noiembrie trecut, li­­derii NATO au dezbatut modalitatile de asigurare a securitatii energetice. Generalul american James Jones, comandantul suprem al fortelor NATO in Europa, sugera atunci ca Alianta ar putea contribui la protejarea principalelor rute de transport pentru resursele energetice, cum ar fi cele din zona Marii Negre sau cele care leaga Africa de Europa.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.