Reluarea survolurilor strategice ale bombardierelor rusesti continua sa dea batai de cap aviatiei norvegiene si celei britanice, autoritatile de la Oslo si Londra dispunand, ieri, deturnarea a opt aparate de zbor rusesti de tip Tu-95 Bear, aflate in nordul Oceanului Atlantic.
Bombardiere rusesti au fost reperate, ieri, deasupra Atlanticul de Nord, provocand trimiterea in zona a unor interceptoare norvegiene si britanice, a indicat Statul Major al Armatei norvegiene, citat de agentiile de presa internationale. Opt bombardiere strategice de tip TU-95 "Bear" au fost observate in spatiul international al Marii Barents in cursul diminetii, a precizat un responsabil militar de la Oslo. "Urmand rutina obisnuita, noi am decis decolarea a doua interceptoare F-16 pentru a marca spatiul aerian norvegian. Avioanele ruse erau aproape de spatiul aerian norvegian, dar nu au intrat in el", a precizat purtatorul de cuvant al Statului Major norvegian, colonelul Jon Inge Oegland. Incidentul a fost confirmat si de Marea Britanie, Ministerul Apararii de la Londra anuntand, ieri, ca Aviatia Regala Britanica (RAF) a trimis patru avioane Tornado pentru a intercepta opt bombardiere rusesti cu raza lunga de actiune.

"In cursul acestei dimineti, patru avioane Tornado F3 ale fortelor aeriene regale, de la bazele Leeming si Waddington, au fost lansate pentru a intercepta opt avioane rusesti, care nu au intrat in spatiul aerian britanic", precizeaza o declaratie a Ministerului Apararii londonez. Operatiunile norvegiene si britanice s-au produs in contextul in care oficialii de la Moscova au anuntat, miercuri, ca vor initia o serie de operatiuni de patrulare deasupra oceanelor Pacific, Atlantic si Arctic. "Avioanele vor decola in zilele de 6 si 7 septembrie de pe aerodromurile Vorkuta si Tiksi pentru a patrula spatiul aerian in regiuni indepartate", au precizat oficialii moscoviti, fara a oferi mai multe detalii. La 17 august, presedintele rus Vladimir Putin a anuntat reluarea zborurilor strategice ale bombardierelor cu raza lunga de actiune, la 15 ani de la intreruperea lor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.