SUA au alaturat India si Singapore la "cele mai ample exercitii navale comune pe timp de pace din Asia" efectuate pe rutele petrolului care ajunge si in China.

Exercitiile navale pe care SUA, Australia, Japonia, Singapore si India le executa, intre 4 si 9 septembrie, in Golful Bengal, vizeaza "operatiuni antipiraterie, de recunoastere si salvare", dar unii observatori, mai ales de la Beijing, le vad indreptate impotriva cresterii influentei Chinei in Asia, acum si pe mare. India este prima care o neaga, desi s-a lansat intr-o puzderie de cooperari militare prin care isi cultiva propria influenta geostrategica in regiunea de unde se emit puternice seisme in tot restul lumii.

Pentru sase zile, 13 nave militare de suprafata si submarine din Statele Unite, o fregata si un tanc din Australia, doua distrugatoare din Japonia, o fregata din Singapore si sapte nave din India - insotite de avioane Jaguar si Harrier si elicoptere Sea King - vor face demonstratii de forta in largul arhipelagului Andaman si al Insulelor Nicobar.

Pe timpul manevrelor, superportavioanele americane USS Nimitz si USS Kittty Hawk vor flanca singurul portavion indian, INS Viraat; nuclearul USS Chicago vine pe dedesubt. Malabar, editia 13 Serii lansate in 1995, la "Malabar 07-01" au participat doar SUA, India si Japonia - gazda; "Malabar 07-02" urmareste aceeasi exersare a interoperabilitatii: doar ca acum intre cinci flote si cu bataie pana la Stramtoarea Malacca, una dintre cele mai aglomerate si mai strategice din lume - printre Malaysia si Indonezia trec 60% din hidrocarburile lumii, inclusiv peste jumatate din petrolul importat de China si circa 95% din cel cumparat de Japonia, Coreea de Sud si Taiwan.

Daca ar bloca-o un conflict? Pe de alta parte, desfa­surarile navale pe sub ochii amiralilor indieni joaca si rol de targ de arme. Pentru a ramane cu una dintre cele mai mari si capabile flote militare din regiune, India ramane si una dintre cele mai mari importatoare de arme din lume. Dupa miliardul dat in 1990 pentru primele trei fregate rusesti "invizibile" radarelor, New Delhi a comandat, vara trecuta, inca trei. Un submarin nuclear rusesc de 12.000 tone urmeaza sa-i vina anul viitor, cel mai probabil urmat de alte trei. India a cumparat insa prima nava militara americana abia in iunie: a doua nava ca marime a flotei din Oceanul Indian, INS Jalashwa, ii permite acum Indiei sa desfasoare trupe amfibii la mare departare de tarmurile proprii.

Nealinierea la stanga Guvernul de la New Delhi a incercat sa tina actualele exercitii in cinci cat mai in afara fluxurilor de informatii publice. Cu toate acestea, zeci de protestatari de stanga au luat autobuzele din Calcutta spre portul Vishakhatpatnam ca sa protesteze fata de apropierea Indiei de SUA. si nu doar in Golful Bengal. Partidele comuniste care sustin in parlament guvernul premierului Manmohan Singh contesta si acordul nuclear dintre New Delhi si Washington - negociat in timpul ocuparii Bagdadului si a amenintarii Teheranului, chestiuni sensibile pentru asiatici, mai ales pentru musulmani.

Ca si recenta ancorare demonstrativa a portavionului nuclearizat USS Nimitz in rada portului Chennai - timp de cateva decenii, India, in prag de a deveni ea insasi o putere nucleara "ilegala", a militat fata de prezenta armelor nucleare la bazele americane Diego Garcia si Chagos si a decretat intregul Ocean Indian drept "zona a pacii".

Criticate pentru "aliniere necritica la politica americana", Partidul Congresului si Guvernul Singh arata ca noua afirmare a Indiei pe scena internationala cere si participarea la cat mai multe sisteme de relatii internationale. Diplomatie militara De felul foarte recentei "Initiative Cvadrilaterale", care numeste careul SUA - Australia - Japonia - India un "arc al prosperitatii si libertatii in Asia".

"Fortele noastre armate fac exercitii cu cele mai importante state. Aproape toate tarile vor sa lucreze cu noi", a explicat AK Antony, ministrul indian al apararii. Cu 137 de nave in serviciu si alte zeci comandate, India detine suprematia navala in regiune. Pe fondul cresterii economice sustinute, de circa 9%, New Delhi a renuntat la doctrina apararii coastelor pentru o iesire mai agresiva a intereselor nationale din largul apelor internationale. Prin urmare, New Delhi nu mai poate refuza exercitiile navale comune, data fiind importanta strategica a rutelor dintre Oceanul Indian si Pacific.

In ultima vreme, India a derulat manevre navale si cu Marea Britanie, Franta, Rusia, Singapore, Indonezia si Vietnam - si chiar cu China. Primele exercitii tripartite India - Brazilia - Africa de Sud vor fi efectuate in mai 2008. Deja in a doua faza a politicii "Look East", India completeaza extinderea cooperarii economice cu statele regiunii prin multiple initiative bi si multilaterale de securitate cu marile puteri si cu actorii regionali - devenind surpriza geopolitica a unei Asii marcate de ascensiunea Chinei.

Achizitii masive

Australia a anuntat, in ­iunie, planul de achi­zitionare a cinci noi nave de lupta, la circa noua miliarde dolari. Cele trei distrugatoare si doua transportoare de trupe amfibii ar fi cele mai avansate si costisitoare nave din flota militara australiana - prima nava, cu design spaniol, Navantia este programata sa intre in serviciu in 2012. Canberra are un program de inarmare mult mai amplu, de circa 40 miliarde de dolari, care starneste deja temerile unor vecine ca Indonezia sau Thailanda - mai ales ca rostul noilor nave este exact consolidarea capacitatilor Australiei de trimitere a militarilor peste mari.

Atractia irezistibila a Chinei

Ca si dupa recentele exercitii navale cu SUA si Japonia, India asigura China ca nici acum nu s-a lansat in manevre - ori aliante - militare prin care sa o intimideze. Ceea ce nici nu mai e usor.

Pentru a ajunge in Golful Bengal, China si-a intensificat cooperarea navala cu Bangladeshul, cu Myanmarul si chiar cu Sri Lanka. New Delhi nu vede locul Chinei in Oceanul sau Indian si trage semnale. La summitul G8, presedintele Hu Jintao i-a cerut premierului Manmohan Singh clarificari asupra Initiativei Cvadrilaterale create in mai - e drept ca a primit bezele de pace si prietenie. India are nevoie nu doar de cooperarea economica a Chinei vecine, dar si de sprijinul Beijingului in aspiratia de a dobandi un fotoliu in Consiliul de Securitate al ONU si in Grupul Furnizorilor Nucleari.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.