Experimentele cu embrioni animalo-umani, considerati posibile leacuri pentru maladii grave, au fost aprobate de guvernul britanic.

Autoritatea pentru Fertilizare Umana si Embriologie (HFEA), institutie regulatoare din Marea Britanie, a aprobat crearea de embrioni animalo-umani si folosirea lor in cercetare, scrie BBC. Decizia a venit dupa rezultatele unei consultari publice prezentate saptamina aceasta, din care a reiesit ca majoritatea britanicilor sint de acord cu aceasta idee, desi criticii spuneau pina acum ca lumea va fi terifiata de o astfel de mutare. Populatia a imbratisat-o insa pentru potentialul ei de a dezvolta terapii pentru maladii precum Alzheimer. Un comitet pentru acordarea licentelor urmeaza sa organizeze in noiembrie audieri individuale prin care sa evalueze practicile cu embrioni hibrizi, pentru care institutiile King's College din Londra si Universitatea din Newcastle au facut cereri in urma cu mult timp.

Regulatorul britanic a stabilit ca nu exista nici un motiv pentru care sa previna aceasta cercetare, insa a tinut sa precizeze ca opinia publica i se va opune daca nu este strins incadrata de norme si daca nu conduce la progrese medicale si stiintifice. Practica pentru care s-au luptat cercetatorii se rezuma la imbinarea de celule umane cu ovule animale prelevate de la vaci moarte in scopul extragerii de celule susa, ce au capacitatea de a fi transformate in orice tip de tesut. Embrionii vor fi in proportie de 99% umani, cu o componenta animala de circa 0,1 %, insa vor fi distrusi in timp de 14 zile si nu vor putea fi implantati intr-un uter, fiind folositi doar in cercetare, potrivit constringerilor guvernamentale. In momentul de fata insa, oamenii de stiinta se pot sprijini doar pe ovulele umane ramase in urma tratamentelor de fertilitate. Aceste rezerve sint tot mai reduse si nu sint intotdeauna de buna calitate.

Pina una-alta, cercetatorii au primit cu bucurie hotarirea. „Este o veste minunata si un rezultat pozitiv nu numai pentru munca noastra, ci si pentru progresul stiintei in general. Speram ca va conduce la noi tehnologii de pe urma carora sa beneficieze toata lumea“, a catalogat-o Lyle Armstrong, de la Universitatea din Newcastle.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.