Partidul Lege si Dreptate (PiS, conservator eurosceptic) aflat la guvernarea Poloniei a trecut in fata Platformei Civice (PO, conservator pro-european), principala formatiune de opozitie, care anterior s-a aflat, timp de aproape un an, in fruntea intentiilor de vot ale polonezilor, se arata intr-o ancheta sociologica publicata, ieri, de cotidianul “Gazeta Wyborcza”.

Partidul gemenilor Lech si Jaroslaw Kaczinski, presedinte si premier, este creditat cu 30 la suta din optiunile polonezilor, fata de 26 la suta cat ar obtine adversarii sai pro-europeni, apropiati de mediul de afaceri, se arata in sondajul efectuat de institutul PBS, la cererea prestigiosului cotidian polonez, fost organ de presa al Solidaritatii, actualmente considerat apropiat de PO.

Cu numai o saptamana in urma, acelasi baromeru al PBS dadea rezultate aproape inverse: 31 la suta pentru PO fata de 22 la suta pentru PiS, un avantaj de nu mai putin de 9 procente in favoarea fostei aripi pro-europene a solidaritatii in fata „surorii” national-conservatoare. Sondajul a fost efectuat pe 986 de repondenti, avand o marja de eroare de plus-minus 3 la suta.

Partidul de guvernamant pare sa fi profitat de pe urma scandalului generat de arestarea fostului ministru de Interne, Janusz Kaczmarek, membru al PiS, care a publicat imagini compromitatoare cu alti membri ai cabinetului acuzati de coruptie. Kaczmarek, care a mai vorbit si despre ascultarea telefoanelor opozantilor politici si a jurnalistilor, a fost arestat pentru fals in declaratii, in timp ce premierul Jaroslaw Kaczynski a negat orice implicare.

Sondajul survine cu numai trei zile inaintea sedintei de vineri a legislativului polonez care ar urma sa decida asupra autodizolvarii sale si organizarii de alegeri anticipate. Aceasta dezbatere a fost generata de iesirea de la guvernare a aliatilor nationalisti si populisti ai PiS, Liga Familiilor Poloneze (LPF) si, respectiv Autoapararea (SO), care se opun prezentei in UE a tarii si care au decis sa fuzioneze. In momentul declansarii crizei politice si a amenintarii lui Jaroslaw Kaczynski cu organizarea de alegeri anticipate, cele doua formatiuni anti-UE, luate separat, se situau sub pragul de intrare in Dieta si, respectiv, la limita acestuia.

In situatia in care nu se va intruni numarul necesar de voturi pentru autodizolvarea legislativului, premierul Jaroslaw Kaczynski a declarat ca isi va da demisia, lucru care va conduce tot la alegeri anticipate, insa intr-un orizont mai lung de timp decat in cazul autodizolvarii, caz in care alegerile anticipate ar putea avea loc in octombrie.

Campanie de presa cu „efecte adverse”

Fratii Kaczynski au fost, insa, de la inceputul mandatelor lor in fruntea Poloniei tinta unei campanii foarte agresive de presa in vestul continentului si mai ales in Germania, unde cotidianul de stanga „Tageszeitung” a mers pana la insulte, numindu-i pe cei doi oficiali polonezi „noii cartofi ai Europei”. Gemenii nu au fost menajati nici in propria lor tara, fostul lider al Solidaritatii, Lech Walesa, spunand despre premier ca este homosexual, fara insa a putea furniza vreo dovada in sprijinul afirmatiei sale. Nu mai departe decat luni, fostul presedinte ceh, Vaclav Havel, cerea trimiterea de observatori internationali la alegerile din Polonia, sugerand implicit ca guvernul ar intentiona sa fraudeze alegerile.
Sondajul arata, insa, ca aceasta campanie, motivata mai ales de reticenta guvernantilor de la Varsovia fata de Constitutia europeana si fata de pretentiile etnicilor germani originari din Silezia si Pomerania la „restitutio in integrum”, a generat efectul invers celui scontat, intarind pozitia PiS, in loc sa o slabeasca.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.