Presedintele rus, Vladimir Putin, pare sa urmeze o politica externa a pasilor marunti, dar hotarati. La zece zile dupa ce a anuntat ca Rusia va relua, dupa o pauza de 15 ani, zborurile permanente ale aviatiei strategice, Kremlinul prepara o noua mutare amenintatoare: arme nucleare in Belarusul "vecin si prieten".
Potrivit ambasadorului rus la Minsk, Aleksandr Surikov, cele doua tari "ar putea lua decizia de a crea noi obiective militare comune, inclusiv nucleare, ca replica la planurile Washingtonului". Surikov a adaugat ca "toate acestea se vor intampla dupa ce se va atinge un anumit nivel de incredere reciproca si integrare" intre cele doua state, foste entitati ale imperiului sovietic si actuale componente ale Uniunii Rusia-Belarus.

Pentru cei atenti la declaratiile rusesti din ultima vreme, masura preconizata de Moscova nu e surprinzatoare. La inceputul lunii iulie, primul vicepremier al Federatiei Ruse, Serghei Ivanov, avertizase ca, daca SUA vor respinge propunerile lui Putin privind exploatarea in comun a statiilor-radar de la Gabala (Azerbaidjan) si Armavir (Rusia), Moscova "ar putea amplasa noi rachete in partea europeana a teritoriului sau, inclusiv in Kaliningrad".