Peste opt ani, Tokyo va continua sa conduca in topul celor mai aglomerate orase din lume. Centrele urbane din Orient recupereaza teren cu cresteri de citeva milioane de locuitori.

In anul 1900, cel mai mare oras de pe glob era Londra, cu 6,5 milioane de locuitori, care la acea vreme insa nici macar nu se califica pentru titlul de megaoras (conditia pentru o astfel de titulatura este ca numarul de locuitori sa fie de 10 milioane). Aglomeratiile urbane care faceau atunci parte din top 10 erau situate pe continentul european sau nord-american, cu o singura exceptie, Tokyo, de pe locul 7. In 2005, capitala Japoniei si-a adjudecat titlul de cea mai populata metropola din lume si isi va mentine aceasta suprematie in 2015, potrivit topului „Forbes“, bazat pe estimarile Natiunilor Unite.

Tokyo, care insuma in 2005 o populatie de 35,2 milioane, nu-si va inmulti insa rindurile decit cu 300.000 de locuitori. Metropola a cunoscut prima explozie in privinta aglomeratiei umane abia in 1603, cind shogunul Tokugawa Ieyasu si-a stabilit resedinta aici. Dupa revolutia Meiji, din 1868, orasul si-a schimbat denumirea din Edo in Tokyo. De-a lungul timpului, metropola asiatica a fost devastata de cutremurul din 1923, de bombardamentele americane din 1945, dar si, in plan fantastic, de personaje din cultura populara, precum Godzilla.

Cu un total de 18,2 milioane de suflete in 2005, Mumbai va ocupa pozitia a doua peste opt ani, cind va sari la cota de 21,9 milioane. Numele anterior al orasului, Bombay, a fost indepartat pentru ca amintea de colonialism, insa arhitectura lui inca mai aminteste de acea era. Teritoriul pe care il ocupa a fost cedat portughezilor in 1534 si a trecut in 1661 in proprietate britanica. Devenit o adevarata metropola sub ocupatia insularilor, Mumbai este azi capitala comerciala si culturala a Indiei.

Mexico City va prinde si el podiumul in 2015, sarind de la 19,4 milioane de indivizi la 21,6 milioane. Capitala statului nord-american ocupa locul fostului centru al imperiului aztec, Tenochtiltan, cucerit in 1521 de conchistadorul Hernan Cortes. Singurul oras sud-american din top 10, Sao Paolo va insuma si el 20,5 milioane de cetateni pina in 2015. Fondata de misionari iezuiti in 1554, metropola braziliana a cunoscut expansiunea gratie unei pozitionari strategice, in mijlocul celei mai bogate regiuni producatoare de cafea.

Statele Unite mizeaza pe New York (19,9 milioane de locuitori in 2015), prima aglomeratie mondiala devenita megaoras inca din 1950. Fondata in 1620, ca o colonie olandeza, metropola a purtat numele de New Amsterdam pina a trecut sub tutela britanica. Avintul l-a cunoscut datorita Canalului Erie, care l-a transformat la un moment dat in cel mai solicitat port mondial.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.