Scriitorul polonez Krystian Bala a fost condamnat ieri la 25 ani de inchisoare pentru omucidere, dupa ce, in 2003, a publicat o carte care continea detalii despre o crima comisa in 2000.

Romanul „Amok“, publicat de autorul polonez Krystian Bala in 2003, prezenta amanunte despre o crima care l-au transformat pe scriitor in principalul suspect in ochii politiei. Aceasta a reusit sa il puna sub acuzare dupa ani de ancheta. Ieri, curtea de judecata l-a declarat vinovat pe Krystian Bala si l-a condamnat la un sfert de secol de detentie, informeaza BBC. Scriitorul s-a declarat nevinovat, afirmind ca a scris romanul orientindu-se dupa modul in care media au descris crima din Wroclaw.

In noiembrie 2000, cadavrul lui Dariusz Janiszewski, un tinar proprietar al unei agentii de publicitate, a fost descoperit de citiva pescari pe malurile riului Oder, in apropierea orasului polonez Wroclaw. Omul de afaceri fusese torturat si infometat timp de trei zile, apoi aruncat in apa, dupa ce fusese legat in asa fel incit sa nu poata inota.

Timp de ani buni, politistii din Wroclaw nu au reusit sa gaseasca vreun suspect sau vreun motiv al crimei, Janiszewski fiind extrem de agreat de comunitatea locala. In 2005, un telefon anonim i-a atras atentia inspectorului-sef Jaceck Wroblewski asupra romanului „Amok“. Politistul l-a citit de mai multe ori, afirmind ca a fost socat de fiecare data de similitudinile cu cazul real. Aceasta era prima carte scrisa de absolventul facultatii de filosofie Krystian Bala, devenind disponibila in librarii la trei ani dupa crima. Autorul in virsta de 33 de ani este fotograf profesionist si se ocupa cu jurnalismul de calatorie.

Descrierea crimei era similara cu ceea ce i se intimplase lui Janiszewski, continind detalii pe care doar investigatorii le cunostea. In plus, existau asemanari - au declarat experti in tribunal - intre biografia ucigasului din „Amok“, Chris, si cea a autorului prozei. Victima din roman detinea si ea o agentie de publicitate, plus ca fusese torturata si legata la fel ca si Janiszewski.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.