Aflat in vizita in Irak pentru a afla direct de la sursa cum mai stau lucrurile in zona de conflict, George W. Bush a anuntat ca o parte din trupele americane desfasurate in aceasta tara ar putea fi retrase daca securitatea din zona va continua sa se imbunatateasca, dupa modelul provinciei Anbar, fost bastion al sunnitilor.

Bush nu a facut declaratie inainte sa stea de vorba cu comandantii militari americani si cu lideri irakieni. Flancat de secretarul de stat, Condoleezza Rice, si cel al Apararii, Robert Gates, liderul american a fost destul de prudent si n-a spus nici cati militari ar putea fi retrasi, nici cat de repede s-ar putea intampla acest lucru, informeaza Associated Press.
Online Advertising

In ciuda presiunilor din partea Congresului SUA, Bush a afirmat ca decizia legata de fortele militare “se va baza pe o analiza la rece a comandantilor militari asupra situatiei existente in teren, nu pe o reactie pripita a politicienilor de la Washington preocupati de sondajele de opinie”.

Cu alte cuvinte, le-a transmis Bush militarilor, “cand vom incepe retragerea de trupe din Irak va fi de pe o pozitie de forta si succes, nu de pe o pozitie de teama si esec”. in fata militarilor de la baza Al-Asad, Bush a insistat plin de mandrie pe progresele realizate in provincia Anbar, una dintre cele mai instabile din tara. Fortele americane suplimentare trimise in regiune si aliantele incheiate cu triburile locale au avut drept rezultat un nou grad de securitate. A fost a treia vizita surpriza efectuata de Bush in patru ani in Irak.

Liderul american a petrecut sapte ore in zona de conflict, apoi a urcat la bordul aparatului Air Force One cu destinatia Australia, pentru discutii cu liderii din zona Asia-Pacific. in plus, vizita in Irak a intervenit la cateva ore dupa ce Marea Britanie, principalul aliat al americanilor, a inceput retragerea simbolica din Basra, sudul Irakului.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.