In contextul apropiatei retrageri britanice din sudul Irakului, tensiunile dintre partenerii de coalitie sunt tot mai greu de disimulat.
In timp ce americanii le atribuie militarilor britanici responsabilitatea dezastrului din Irak, generalii britanici demonstreaza ca strategia militara americana a fost gresita de la bun inceput. Generalul Sir Mike Jackson, cel care a condus trupele britanice in timpul razboiului din Irak, afirma in cartea sa de memorii, intitulata „Soldat”, ca presedintele George W. Bush a facut o greseala enorma, incredintand administrarea Irakului dupa infrangerea lui Saddam Hussein Pentagonului condus de Donald Rumsfeld, in loc sa lase pacificarea Irakului in seama Departamentului de Stat.

„Toata planificarea facuta deja de Departamentul de Stat a fost aruncata la gunoi”, scrie generalul Jackson, citat de „Daily Telegraph”. Comandantul britanic mai spune ca Pentagonul nu a desfasurat nici jumatate din trupele necesare pentru a mentine ordinea intr-o tara de dimensiunea Irakului. in general, este de parere sir Jackson, strategia militara a americanilor, de tipul „loveste masiv si retrage-te” nu este deloc adecvata in conflictele din Orientul Mijlociu, cu complicatul lor dezechilibru etnic si religios. Cat despre Donald Rumsfeld, el s-a dovedit incapabil sa gestioneze Irakul postbelic, fiind „poate cel mai responsabil de actuala situatie din Irak”.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.