Au trecut trei ani de cand, la 1 septembrie 2004, un comandou cecen a ocupat o scoala din orasul osetin Beslan, luand ostatici aproape 1.300 de persoane, in marea lor majoritate copii.

Dupa trei zile, trupele rusesti au primit ordin de a lansa operatiunea "de salvare" a celor captivi. si-au pierdut atunci viata aproape 400 de oameni, dintre care jumatate au fost copii. A fost unul din cele mai dificile momente ale presedintiei lui Vladimir Putin. Ieri, liderul de la Kremlin nu s-a dus la Beslan. Desi fusese invitat. A preferat sa nu dea ochii cu martorii acelor evenimente. Ieri, la Paris si Moscova s-au desfasurat mitinguri de comemorare a mortilor de la Beslan. La manifestatia din capitala rusa au participat inclusiv rudele victimelor atentatului de la Nord-Ost, alta pagina trista si plina de necunoscute ale presedintiei lui Putin. Pe pancartele purtate de demonstranti se putea citi "Ajunge cu minciuna!", "Ajunge cu varsarile de sange nevinovat!", "Ajunge cu Putin!", "Avem nevoie de adevar!". Printre cei care au luat cuvantul cu acest prilej, s-a numarat si una din reprezentantele organizatiei "Vocea Beslanului", Svetlana Marghieva.

Ea si-a amintit cum, stand alaturi de fiica ei in scoala capturata de teroristi, i-a promis copilei sale ca vor fi salvati. "Am mintit-o!", a strigat mama a carei durere a ramas la fel de vie. Svetlana a declarat ca stie, la fel ca toate celelalte rude ale victimelor atacului de la Beslan, cine a ordinat sa se traga asupra scolii. Dar, a amintit ea, "niciun inalt oficial nu a fost pedepsit. Cat suntem in viata, vom lupta pentru adevar". La randul ei, Ella Kesaeva, copresedintele aceleiasi organizatii, a afirmat in fata ziaristilor ca "atata timp cat Putin se va afla la putere, adevarul nu va fi cunoscut, iar adevaratii vinovati de tragedia de acum trei ani vor continua sa primeasca ordine si medalii de eroi". Prezent la manifestarea de la Moscova, autorul raportului "Adevarul despre Beslan", Iuri Saveliev, a spus ca, in calitate de membru al comisiei parlamentare de ancheta, a crezut initial in versiunea oficiala a celor intamplate, dar ca, dupa ce a citit toate documentele si declaratiile martorilor, a ajuns la cu totul alta concluzie. "Structurile de forta au primit ordinul de a-i distruge pe insurgenti, nu de a-i salva pe ostatici. Acum, autoritatile incearca sa uite de Beslan", a asigurat el.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.