Inaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externa si de securitate comuna, Javier Solana , incheie, azi, o vizita de doua zile in Israel si teritoriile palestiniene.

Discutiile avute, in cadrul vizitei, cu oficiali israelieni si palestinieni, au vizat, cu prioritate, proiectul conferintei de pace internationale privind Orientul Mijlociu.

Aflat, ieri, la Ierusalim, Javier Solana a declarat ca se ocupa de pregatirea organizarii unei reuniuni internationale pentru Orientul Mijlociu, in calitate de membru al Cvartetului pentru pacea in aceasta regiune, organism ce include SUA, Rusia, UE, Rusia si ONU. Initiativa acestei manifestari ii apartine presedintelui SUA, George W.Bush, reuniunea propunandu-si sa relanseze procesul de pace israeliano-palestinian, in contextul preluarii puterii in Fasia Gaza de catre islamistii din Hamas, in luna iunie. Desi, deocamdata, nu au fost precizate, in mod oficial, data si locul desfasurarii viitoarei conferinte, responsabili israelieni au precizat ca aceasta ar putea avea loc la jumatatea lunii noiembrie, la Washington. Javier Solana a declarat, insa, ca a venit in regiune "pentru a vedea ce se poate pregati pana in luna decembrie" Demnitarul european a purtat, ieri, convorbiri in localitatea cisiordaniana Ramallah, cu presedintele palestinian, Mahmud Abbas (foto dr.), si cu premierul Salam Fayyad. In cursul dupa-amiezii, Solana a avut intrevederi cu premierul israelian, Ehud Olmert, si cu alti oficiali din Tara Sfanta. Pe agenda zilei de azi, figureaza intalniri cu ministrul israelian de Externe, Tzipi Livni, si cu cel al Apararii, Ehud Barak.

Noua lege electorala palestiniana

Vizita lui Solana in teritoriile palestiniene survine pe un fond de agitatie politica si violente interne. Abbas a anuntat, ieri, la Ramallah, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta alaturi de responsabilul UE, publicarea unei noi legi electorale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.