In Olanda, o scoala de magie a provocat un adevarat scandal politic

De-a lungul timpului, oamenii, fie ei simpli sau capete incoronate, politicieni sau sefi de stat, au fost tentati sa recurga la astrologi, magicieni sau vrajitoare. Unii care aveau intr-adevar puteri supranaturale, altii - simpli sarlatani. De cele mai multe ori, recursul la asemenea practici s-a lasat cu scandal, compromitere si, in vechime, cu molestarea pacatosului alaturi de ucenicul diavolului. Practica vrajitoreasca a supravietuit, insa, iar clientii exista si azi din belsug. Darnici cu banii, gata sa frecventeze asemenea personaje care si-au dezvoltat adevarate afaceri pe seama naivitatii lor.

O banala cerere de scutire de impozite depusa de o actrita din Olanda a dezvaluit existenta unei scoli mai putin obisnuite in tara lalelelor: Ferma vrajitoarelor. Jurnalistii de la cotidianul francez "Le Point" au patruns in lumea magica a unei scoli care a zguduit scena politica olandeza. Cei care doresc sa ajunga la unica scoala de vrajitoare din Olanda nu trebuie sa ia un tren numit "Pudlard Express", precum Harry Potter, eroul romanului scriitoarei britanice J. K. Rowling, ci doar un simplu autobuz departamental, care pleaca din micuta gara Assen.

Odata ajunsi la marginea unui camp din localitatea Applescha, amatorii de magie nu mai au probleme: faimoasa scoala este usor de identificat printre putinele case din caramida. inca de la intrarea in curtea scolii, cei interesati sunt intampinati de o firma in forma de palarie tuguiata si o matura neagra, indicii clare ca au ajuns pe taramul magiei si supranaturalului. in scurt timp, Margaret Rongen, vrajitoare calificata si directoarea scolii, le risipeste orice indoiala vizitatorilor neincrezatori.

imbracata cu o rochie lunga din catifea si purtand la gat o pentagrama din bronz, Margaret Rongen se incadreaza in tiparul traditional al unei vrajitoare din povesti. Cu o voce usor ragusita, ea le povesteste ziaristilor cum a ajuns sa conduca una dintre cele mai cautate scoli din lume. "Sunt vrajitoare de mai bine de 40 de ani. Am invatat tot ce stiu de la tatal meu, care a fost si el vrajitor. La sase ani, stiam ca nu sunt ca ceilalti copii, iar la 16 ani am fost initiata in tainele vrajitoriei. De atunci, le transmit oamenilor intere-sati cunostintele mele".

Ucenici vrajitori din toata lumea

in urma cu zece ani, Margaret Rongen a pus bazele Fermei vrajitoarelor Heksehoeve, care, de-a lungul timpului, a pregatit aproximativ 250 de elevi, multi dintre ei venind aici din Brazilia sau Statele Unite. Margaret are insa grija si de cei care nu se pot deplasa pana la Applescha si le ofera cursuri de magie pe internet. "Vrajitoria este o religie mult mai veche decat crestinismul. Este o credinta care ii invata pe oameni miracolul vietii si al respectarii legilor Pamantului-Mama", explica Margaret.

Spre deosebire de scoala in care se pregatea Harry Potter si prietenii sai, Ferma vrajitoarelor condusa de Margaret Rongen nu accepta decat elevi trecuti de varsta de 18 ani. Iar cei care ajung aici au ce sa invete: arta ghicitului in globul de cristal, cum pot fi folosite ierburile si pietrele pentru vindecare, ce proprietati au potiunile si elixirurile magice, cum pot intra in legatura cu spiritele de dincolo. Cursurile dureaza un an si o zi, iar tinerii platesc 2.200 de euro pentru un program complet, sau 170 de euro pentru un stagiu de numai o saptamana.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.