Premierul Marii Britanii, Gordon Brown, si presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, au cerut comunitatii internationale sa se implice mai mult pentru ca un acord de incetare a focului sa poata fi incheiat in regiunea sudaneza Darfur.

Intr-un articol aparut in cotidianul britanic The Times, cei doi lideri au precizat ca rezolutia Natiunilor Unite adoptata recent, si care autorizeaza detasarea unei forte de pace in Darfur, este doar primul pas dintr-un urias efort international de a pune capat luptelor din zona.

Premierul Brown si presedintele Sarkozy au spus ca vor face tot posibilul pentru a intensifica eforturile depuse pentru asigurarea stabilitatii in regiunea Darfur.

Acum o luna, Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite a aprobat detasarea unei forte de mentinere a pacii in zona, care numara circa 26 de mii de soldati.

Rezolutia a stabilit un calendar care prevede ca forta de pace ar urma sa devina functionala pana in octombrie.

Cei doi lideri europeni au spus ca acesta este doar primul pas catre asigurarea stabilitatii in zona, si au cerut guvernului sudanez si grupurilor de rebeli sa se aseze la masa negocierilor.

Ei au avertizat ca vor cere sanctiuni drastice impotriva celor care vor continua luptele sau care vor incerca sa obstructineze negocierile de pace.

"Suferinta locuitorilor din Darfur necesita interventia imediata si decisiva a comunitatii internationale", au spus cei doi lideri in articolul aparut in cotidianul britanic The Times.

Este de asteptat ca la operatiunea de mentinere a pacii in regiunea Darfur sa ia parte si trupe ale unor tari asiatice.

Exista deja mai multe promisiuni ca Indonesia, Pakistan, Nepal si Bangladesh vor detasa contingente de militari in zona.

Conflictul din Darfur a provocat, pana acum, moartea a cel putin 200 de mii oameni si a creat doua milioane de refugiati.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.