Cel de-al 17-lea summit al Ligii Arabe, care s-a desfasurat la Alger, si-a incheiat lucrarile ieri. La reuniunea care a durat doua zile au participat 13 sefi de stat si alti inalti demnitari provenind din 22 de state membre ale Ligii. In cadrul sesiunii de incheiere a summit-ului, liderii prezenti au relansat un vechi plan de pace pentru Orientul Mijlociu. Documentul a fost conceput in anul 2002, cu ocazia unui alt summit al Ligii Arabe.

De atunci, insa, autoritatile israeliene au respins in repetate randuri proiectul, pe motiv ca nu satisface nevoile tarii lor. Planul prevede ca Israelul sa se retraga din toate teritoriile arabe ocupate in timpul razboiului din 1967 si sa permita crearea unui stat palestinian independent. In aceste conditii, Tel Aviv-ul ar trebui sa predea Cisiordania si Fasia Gaza catre Autoritatea Palestiniana, Inaltimile Golan catre Siria si o parte a teritoriilor din sudul Libanului. In schimb, Israelul ar beneficia de "normalizarea relatiilor cu statele arabe, in cadrul pacii universale". Proiectul ar trebui sa functioneze conform principiului "pamant contra pace".

Planul a fost respins vehement de oficialii israelieni. Ei spun ca popoarele arabe ar trebui sa inceapa negocierile neconditionate pentru rezolvarea conflictului din zona, fara a se mai agata de "un document depasit".


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.