Un inalt oficial din Ministerul israelian al apararii a acuzat astazi Rusia ca a intretinut vara aceasta o tensiune militara intre tara sa si Siria, vorbind despre un risc de razboi, transmite AFP.

"Un timp, rusii au actionat in asa fel incat sirienii au crezut ca israelienii vor sa inceapa un razboi impotriva tarii lor", a afirmat Amos Gilad, seful departamentului politic al Ministerului Apararii.

"Rusii au incetat apoi incitarile, in urma lamuririlor care le-au fost transmise ca nici Siria nu are intentia de a ataca Israelul, nici Israelul nu intentiona sa aiba initiativa unui razboi impotriva Siriei", a adaugat generalul in rezerva.

Cotidianul Maariv titreaza tot astazi pe prima pagina ca Rusia a "incitat la un conflict intre Israel si Siria". "Oficialii israelieni apreciaza ca Rusia a furnizat toata vara informatii inselatoare presedintelui sirian Bashar al-Assad privind intentiile atribuite Israelului de a ataca Siriei", afirma cotidianul.

Pe baza acestor informatii ruse, sirienii s-au pregatit pentru un conflict, ceea ce a determinat armata israeliana sa isi ridice nivelul de alerta.

"Astfel, a lipsit foarte putin sa izbucneasca un razboi care ar fi putut cuprinde tot Orientul Mijlociu", a continua Maariv.

In ultimele doua luni, Israelul a facut mai multe declaratii linistitoare Damascului, reafirmandu-si intentia de a nu declansa un razboi. In paralel insa, armata israeliana efectua manevre de proportii, in special pe platoul Golan, informeaza NewsIn.

Platoul sirian a fost cucerit de Israel in timpul razboiului israeliano-arab din iunie 1967 si anexat in 1981. Damascul cere restituirea sa integrala, ceea ce a determinat esuarea negocierilor de pace bilaterale, inghetate din 2000.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.