Cele mai puternice structuri ale crimei organizate si-au extins activitatile pe batranul continent. Miza este uriasa: controlul pietei de droguri si armament

Recenta asasinare a celor sase italieni apartinand mafiei calabreze, la Duisburg, a facut ca Europa sa descopere cu stupefactie amploarea activitatilor criminale ale acestei organizatii pe teritoriul sau. Ceea ce s-a petrecut in urma cu mai bine de doua saptamani in Germania se putea intampla oriunde, in alt oras european.

"Exista semne evidente ca mafia este intr-o faza ofensiva in Germania", afirma presedintele Federatiei angajatilor din politia criminala germana (BDK) a landului Renania de Nord - Westfalia, Wilfried Albishausen. La fel crede si presedintele sindicatului politiei germane (GdP), Konrad Freiberg, care mai subliniaza ca mafia este prezenta "in numeroase sectoare economice".

A fost nevoie insa de un masacru in plin centrul orasului Duisburg pentru a se lua masura puterii mafiei in Germania. sase italieni, probabil membri ai temutei organizatii calabreze 'Ndrangheta, au fost gasiti intr-un automobil stationat in fata unei pizzerii, in apropierea garii centrale din Duisburg.

Victimele, sase barbati, intre 16 si 39 de ani, fusesera secerate de 70 de gloante, tintite mai ales in cap si piept. Cinci au murit pe loc, al saselea in Salvare.

Evenimentul a trezit ingrijorare in Germania, unde presa si opinia publica se intreaba acum care sunt exact activitatile mafiei si ce pericole prezinta ele. Dupa baia de sange din Duisburg, atmosfera nu este fierbinte doar in randul fortelor de ordine, ci si al clientilor de pizzerii din Germania, dar mai ales a "macaronarilor". Renumele lor a fost pus in pericol si va mai trece ceva timp pana cand lumea sa nu mai inghita cu noduri noul sortiment de "pizza mafiosa".

Fortareata 'Ndrangheta din Ruhr

"Pocaitul" Giorgio Basile, un fost sef al mafiei calabreze activ in Germania, sustine ca "regiunea Ruhrului este o fortareata a 'Ndrangheta". "Politia nu a vrut niciodata sa ia lucrurile in serios", le-a explicat el ziaristilor germani. Potrivit unui raport confidential al serviciului de informatii german BND, 'Ndrangheta ar fi investit zeci de milioane de euro in hoteluri si restaurante, achizitionand chiar si actiuni la Bursa din Frankfurt.

Organizatia si-a extins astfel activitatile de la traficul de droguri sau de arme la domeniul imobiliar, mai ales in unele regiuni din fosta Germanie Democrata (pe zona litorala, in Turingia si Saxonia), mai putin vigilente in ce priveste originea fondurilor, si unde ar fi investit intre 80 si 90 milioane de euro.

Publicistul Jurgen Roth, expert in probleme legate de mafie, sustine, la randul sau, ca 160 de membri ai clanului 'Ndrangheta din San Luca s-ar afla pe teritoriul Germaniei. Unii dintre ei ar fi dati in urmarire pentru trafic international de droguri, altii se afla in vizorul politiei pentru rapiri de personalitati, pe teritoriul Germaniei. Banii obtinuti din recompense ar fi fost folositi pentru deschiderea de discoteci si pizzerii.

Specialisti pregatiti in universitati de elita

Multa vreme, 'Ndrangheta a stat in umbra Cosei Nostra siciliene. De la inceputul anilor '90, situatia s-a schimbat. Cu un venit anual evaluat la 35 miliarde de euro, 'Ndrangheta este cotata ca una dintre cele mai puternice structuri de tip mafiot ale Europei. Miza este uriasa.

Pe piata internationala, un kilogram de cocaina costa 1.600 de euro. Traficantii de droguri incaseaza insa pe kilogram 70.000-80.000 de euro, prin traficarea si distributia lui cu amanuntul. Ei si-au construit un sistem logistic sofisticat, pentru a aduce drogurile de la sursa si a le distribui pe pietele Europei.

De aceea, se spune ca afacerile lor se desfasoara sub management modern si ca au specialisti care au studiat la universitati de elita din Elvetia, Olanda, Marea Britanie sau SUA.

Managementul si logistica moderna le sunt necesare, pentru administrarea afacerilor ilicite de ordinul miliardelor de euro. Dupa cum arata date neoficiale ale anchetatorilor italieni, aproximativ 7.000 de persoane se afla in serviciul 'Ndrangheta, fiind impartite in circa 100 de clanuri familia


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.